Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: България ще работи активно за реализацията на проектите по Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС

[post-views]

KarakachanovБългария с готовност се включи в създаването на Постоянното структурирано сътрудничество, допринесохме в дебатите по отделните му аспекти, представихме своя актуализиран национален план и участваме в четири проекта, на един от които сме водеща нация – проекта за Модулен елемент за подводни интервенции. Страната ни ще работи активно за тяхната реализация“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 31 януари, на работната сесия в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, посветена на бъдещето на европейската отбрана.

Форумът се провежда в Букурещ, Румъния, на 30 и 31 януари под председателството на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Днес министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха Глобалната стратегия за външна политика и политика за сигурност на ЕС с нейните ключови концепции във връзка с отбраната, практическите аспекти за постигане на кохерентност между различните инициативи в областта на отбраната и влиянието на технологичните иновации върху въоръжените сили.

В изказването си министър Каракачанов посочи още, че трябва да бъдат задълбочени усилията за реализацията на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната. Той припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ни имаше съществена роля за създаването на програмата, която е добра основа за бъдещия Европейски фонд за отбрана. „Европейският фонд за отбрана трябва да се превърне в стимул за развитие на иновациите в сферата на отбраната, както и за технологичното й развитие“, каза министър Каракачанов.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Избрани