Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След отказа на Мадуро да свика предсрочни избори – ЕП официално признава Гуайдо за президент на Венецуела

[post-views]
След отказа на Мадуро да свика предсрочни избори – ЕП официално признава Гуайдо за президент на Венецуела

HUAN GUIADO VENECUELAЕвропейският парламент гласува днес резолюция, с която официално да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Това съобщиха от Брюксел след като държавният глава Николас Мадуро публично отхвърли искането на Европейския съюз да свика предсрочни президентски избори.

Мнозинството в Европарламента одобри проекторезолюцията, с която Брюксел признава Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела и изразява пълната си подкрепа за начертания от него политически курс.

Междувременно стотици хиляди венецуелци за пореден път излязоха по улиците в цялата страна и помолиха армията да им помогне да свалят от власт „узурпатора“ Мадуро. Протестите протекоха мирно, но отново с арести, включително на двама френски журналисти. Точно седмица след като Гуайдо се самообяви за президент жителите на 5 хиляди места в страната излязоха в негова подкрепа.

Хуан Гуайдо – председател на парламента на Венецуела:

„Започнахме да формираме мнозинство и да печелим международна подкрепа, за да осъдим нарушенията на човешките права и корупцията във Венецуела. През това време целта ни е да сложим край на узурпацията на властта, да доведем преходно правителство и свободни избори.“

Международна коалиция координира хуманирарната помощ за Венецуела, допълни Гуайдо и заяви, че скоро ще обяви и плана за спасение на страната по време на преходния период.

Президентът Николас Мадуро също има международен „фронт“ и разчита на подкрепа от Русия, Китай, Турция, Мексико и Куба.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Приемаме с радост и огромна благодарност цялата подкрепа, която получаваме от Русия. Затова помолих президента Путин да поддържаме постоянен диалог.“

И докато Мадуро е убеден, че може да разчита на армията, световните медии съобщиха, че Гуайдо е провел поредица тайни срещи с военното командване, при които е получил уверения, че е време за смяна на властта в Каракас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани