Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон иска предоговаряне на сделката за Брекзит

[post-views]
Лондон иска предоговаряне на сделката за Брекзит

Срокът и условията за излизането на Великобритания от ЕС продължават да бъдат неясни, след като парламентът в Лондон поиска премиерът Тереза Мей да предоговори споразумението си с ЕС в частта му за „предпазната мрежа“ за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Премиерът вече твърди, че е готова за това – вероятно защото подкрепата на депутатите ще є послужи като коз пред европейските є партньори, за да ги убеди, че новите условия биха могли да бъдат прекарани през Уестминстър.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче реагира минути след вота с думите, че постигнатото след месеци преговори споразумение не подлежи на предоговаряне. Остава загадка какво ще се случи в двата месеца до Брекзит.
Поправката в закона за Брекзит бе предложена от консервативния депутат Греъм Брейди и одобрена с 317 гласа „за“ и 301 „против“, след като депутатите отхвърлиха няколко други предложения. Тя предлага въпросната „предпазна мрежа“, която ще бъде активирана само ако ЕС и Лондон не постигнат споразумение до лятото на 2020 г. да бъде заменена от друга уговорка – неясно каква. Според нея парламентът ще одобри нова сделка, която включва въпросните „алтернативни уговорки“, но на въпрос от депутат самата Мей заяви, че народните представители, подкрепили поправката сега, няма да бъдат длъжни да подкрепят новото споразумение.

Депутатите отхвърлиха две други поправки, които предлагаха способ да се забрани Брекзит без сделка, но одобриха символично предложение правителството да спре този развой. Това е сигнал, че парламентът като цяло не иска Великобритания да напусне ЕС без споразумение – а това ще се случи на 30 март в 01,00 ч българско време, ако няма одобрено споразумение. В същото време те не задължиха правителството да избегне този вариант.

Това решение бе посрещнато с остри критики от опозицията. Иън Блекфорд, лидерът на Шотландската национална партия, заяви, че торите са „разкъсали“ Белфасткото споразумение, сложило край на кръвопролитията между ирландците. То забранява издигнато на твърда граница между двете Ирландии, а точно това е ябълката на раздора в преговорите досега. Найджъл Додс, който оглавява северноирландските юнионисти в Уестминстър, също каза, че депутатите са погазили Белфасткия договор.

Ръководителят на либералдемократите Винс Кейбъл посочи, че депутатите са дали на Мей противоречиви инструкции – уж са против Брекзит без сделка, но настояват за преговори, които ще доведат точно до този резултат.                 

Най-ново

Единична публикация

Избрани