Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа признавa Гуайдо за президент на Венецуела – Русия защити Мадуро и обвини Запада във вмешателство

[post-views]
След отказа на Мадуро да свика предсрочни избори – ЕП официално признава Гуайдо за президент на Венецуела

HUAN GUIADO VENECUELAЕдна по една европейските столици започнаха да признават опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Решението за това дойде след изтичането на ултиматума за произвеждане на предсрочни президентски избори, който действащият държавен глава Николас Мадуро отхвърли. Тон зададе Испания, последваха я още 10 държави.

Броени дни след като Европарламентът призна Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, редица европейски правителства сториха същото. Този ход цели да гарантира, че в Каракас ще възтържествува истинска демокрация, заяви испанският премиер Педро Санчес.

Педро Санчес – министър-председател на Испания:

„Правителството на Испания обявява, че официално признава председателя на парламента на Венецуела, г-н Гуайдо Маркес, за официално изпълняващ длъжността президент на страната. Перспективата е във възможно най-кратък срок да бъдат произведени нови избори, свободни, демократични, с гаранции и без изключване.

Искам да припомня, че общата позиция в рамките на ЕС беше съгласувана, по наша инициатива, с различни европейски държави.“

„Народът на Венецуела има право да се изразява свободно и демократично“, написа на испански в социалните мрежи френският президент Еманюел Макрон и също подкрепи Гуайдо в желанието му да отвори нов изборен процес. Минути след това същата позиция споделиха и управляващите във Великобритания, Австрия, Германия, Дания, Швеция, Литва, Латвия, Португалия и Полша.

Москва, най-верният съюзник на действащия венецуелски президент Николас Мадуро, обвини Запада, че се намесва във вътрешните дела на Каракас и определи изразената от Вашингтон готовност за военна намеса в страната като грубо погазване на международното право.

Най-ново

Единична публикация

Избрани