Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воините от Смолян пак на СК в Банско

[post-views]
Воините от Смолян  пак на СК в Банско

thumbnailВоините от 101-ви алпийски батальон в Смолян отново ще бъдат част от екипа, който ще подготви трасетата и ще организира поредното голямо състезание по ски в Банско. Това е традиция, а от БФСки много залагат на сътрудничеството с МО. Иначе рекордно участие откъм държави е напът да запише Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско (22–24 февруари). Към момента има заявени 148 скиори от 26 нации. Световната купа в ските в Банско ще е най-голямото спортно събитие в България за 2019 г. Най-голям към момента е заявен от Австрия – 22-ма състезатели. Италия и Франция са с по 16 скиори. България ще се представи на Световната купа в Банско с трима състезатели – Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров.
В Банско ще стане ясен носителят на Световната купа в алпийската комбинация. Лидер в класирането към момента е Марко Шварц (Ав), който спечели първата комбинация във Венген.
„Случайно или не след много години тези успехи, които нашите състезатели започват да постигат в алпийските ски и да възнаграждават усилията, които сме положили като федерация и те като индивидуални личности да се борят с целия свят, дават успехи. На този фон идва и поредната световна купа в България, която е голямо признание за нас като федерация, че сме изградили едно доверие на много високо ниво. За стартовете, които предстоят, ще дойде целият световен елит без изключение, защото в Банско ще имаме както технични, така и скоростни дисциплини. Явно интересът в България показва, че ските у нас не са забравени. Мястото на България е точно там, където е Алберт в момента”, коментира пред медиите Цеко Минев, президент на БФСки.

20170127040754_3Първи за Световната купа в Банско пристигат състезателите на Норвегия. Те са заявили тренировки още от 18 февруари. Това разкри директорът на състезанието Виктор Гичев. „Тази година ще се опитаме да направим по-зрелищно трасе, което да даде повече стимул на състезателите при мъжете. По план на 8 февруари започваме оформянето на вълните и скоковете. На 9-и се започва със същинската работа по поливането на трасетата и тяхното заледяване. В Банско снежната обстановка е повече от добра – снегът е от 1,5 м до 3 м. За поредна година в подготовката на стартовете участват освен екипа на БФСки и екипи от 101-ви алпийски полк и студенти от НСА. За което специално благодаря на Министерството на отбраната и ръководството на Националната спортна академия. Имаме заявки от няколко отбора, които искат да дойдат и да започнат тренировки още от 18 февруари. Така че до тази дата ще сме абсолютно готови с подготовката на трасетата”, пък заяви вицепрезидентът на централата Георги Бобев.

„Чувствам се добре на българска земя. Благодаря на Българската федерация по ски, на спортното министерство, на господин Цеко Минев и на всички спонсори за подкрепата, която ми оказват през всички тези години. Радвам се, че всички заедно успяхме да постигнем това нещо и да се чувстваме всички горди българи. Предстои световно в Оре, на което очакваме добро класиране. След това всички ви чакаме в Банско. Елате да ме подкрепите, защото българите можем, и ще се нуждая от вашата подкрепа. Да направим едно наистина страхотно състезание в Банско”, заяви Алберт Попов.

В рамките на кръга от Световната купа по ски в Банско снежните писти ще приемат FIS ски стартове в три алпийски дисциплини при мъжете – алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани