Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

10 олимпийски шампиони идват в София

[post-views]
10 олимпийски шампиони идват в София

Katrin_ManoilovaДесет златни медалисти от последните две олимпиади ще водят сериозни битки за отличията на предстоящото световно първенство по шорттрек за мъже и жени в София. Надпреварата е от 8 до 10 март 2019 г. в зала „Арена Армеец”.

Това ще е петият шампионат на планетата в този спорт, организиран от Българската федерация по кънки. Страната ни за пръв път бе домакин през 1999 г., когато пред родна публика Евгения Раданова спечели сребърния медал на 500 м, а щафетата при жените извоюва бронз. През 2003-а на страната ни отново бе гласувано доверие от Международния кънки съюз и прие световното отборно първенство за мъже и жени. Седем години по-късно – през 2010-а, България организира индивидуалния шампионат на планетата за мъже и жени, а през 2016 г. – световното първенство за юноши и девойки.
Досега обаче всички големи състезания се провеждаха в Зимния дворец на спорта в София. Сега за първи път арена на битките ще е най-голямата спортна зала у нас „Арена Армеец”. Там ще бъде инсталирана преносимата зимна пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база ЕАД, и използвана миналата година за световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки.

„Нашите състезатели са млади и тепърва ще се развиват. Реалните цели пред момчетата и момичетата са влизане на ¼-финали, което ще ги нареди в топ 20. Надявам се повечето от тях да успеят да си реализират възможностите и да ги постигнат. С най-големи шансове е Катрин Маноилова, но пък тя имаше здравословни проблеми в началото на сезона, което наложи промени в подготовката. В последно време обаче Катрин набира скорост и смятам, че ще постигне целите си. При мъжете пък ще имаме дебютант – Калоян Ангелов, който е едва на 17 г., но вече има покрит норматив за световното и ще трупа опит при големите”, заяви трикратната олимпийска медалистка в шорттрека и координатор на шампионата Евгения Раданова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани