Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания се включва в германско-френския проект за боен самолет

[post-views]
Испания се включва в германско-френския проект за боен самолет

1200px-flag_of_spain.svgИспания е решила да се присъедини към френско-германския проект за боен самолет от ново поколение, който е предвиден да замени изтребителите „Юрофайтър“ и „Рафал“, обяви министерството на отбраната в Мадрид, цитирано от „Франс прес“. Министърът на отбраната Маргарита Роблес подписа писмо за намерения в този смисъл с колегите си от Франция и Германия в рамките на срещата на НАТО в Брюксел.
Започнатият през юли 2017 г. френско-германски проект е известен като „Система за боен самолет на бъдещето, която включва боен самолет от ново поколение, бъдещи крилати ракети и дронове, движещи се в ято“. Той трябва да замени през 40-те години на този век сглобявания в Германия, Великобритания, Испания и Италия Юрофайтър и френския Рафал.

Първи договор от 65 млн. евро е сключен с „Дасо авиасион“ и „Еърбъс“ за разработване на архитектурата на системата. Испанското министерство на отбраната смята, че включването на страната в проекта ще струва 25 милиона евро за две години. Конкурент на този проект е британският „Темпест“, в който участват още Италия и Холандия. Испанското министерство на отбраната обаче заяви през декември, че очаква тези два проекта да се слеят поради необходимите за разработването им огромни инвестиции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани