Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Руски ракети били повредени  фатално на път за Китай

Руски ракети от комплекса С-400, който трябваше да бъде доставен на Китай, са повредени при транспортирането и се е наложило унищожаването им. Това призна шефът на корпорацията „Ростех“ Сергей Чемезов по време на оръжейното изложение в Абу Даби през тази седмица. Произшествието се е случило още в началото на миналата година, но руските власти го огласяват едва сега. 

Фирмата доставчик „Рособоронэкспорт“ е подала два иска за 165 млн. долара и 1,79 млн. евро срещу морската агенция „Балтик Транс-порт“, на която е било поверено превозването на ракетите от руското пристанище Уст Луга на Балтийско море до Китай. Нейният кораб „Никифор Бегичев“ попаднал в буря в пролива Ламанш, в резултата на което ракетите били залети с морска вода и станали негодни. Освен зенитните управляеми ракети пострадала е и многофункционална радиолокационна станция. 

Делата срещу „Балтик Транс-флот“ ще се гледат от Арбитражния съд в Москва през март т.г. при закрит режим. 
Китай сключи договор с Русия за доставка на С-400 през 2014 г. и така стана първата чужда държава, която си поръча модерния ракетен комплекс. Доставките на оборудването започнаха в края на 2017 г., а общата стойност на договора е над $3 млрд. 

През септември м.г. САЩ за пръв път въведоха вторични санкции срещу чужда държава, сключила сделка с Русия във военната област, и тяхна мишена стана именно Китай. Москва има договори за доставка на С-400 и с Индия и Турция, а интерес проявява и Саудитска Арабия. 

САЩ упражниха силен натиск върху Анкара да се откаже от покупката на руския ракетен комплекс, но без успех. В сряда секретарят на турския Съвет по отбранителната промишленост Исмаил Демир заяви в интервю за телевизия NTV, че доставката на С-400 ще започне през юли т.г., а до октомври целият зенитно-ракетен комплекс ще бъде въведен в експлоатация. Вашингтон излезе с контрапредложение Турция да купи американските ракети „Пейтриът“, но от интервюто на Демир става ясно, че Анкара засега не е доволна от офертата на САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани