Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български трикольор на Оскарите: „Зелената книга“ грабна голямото отличие

[post-views]
Български трикольор на Оскарите: „Зелената книга“ грабна голямото отличие

Oskar-2018Американската академия за филмовите изкуства и науки раздаде за 91-ви път престижните си награди „Оскар“. Лентата разказваща за сегрегацията в САЩ „Зелената книга“, с участието на българския актьор Димитър Маринов, беше избран за най-добър филм.

Големият победител „Зелената книга“ спечели общо три награди „Оскар“. Освен за най-добър филм, лентата донесе приз на Махершала Али за най-добър актьор в поддържаща роля. Филмът взе и приза за оригинален сценарий. Любопитното е, че при получаването на награда, на сцената се появи и малък български трикольор, качен от българския актьор Димитър Маринов.

Макар и да не взе голямото отличие биографичната драма „Бохемска рапсодия“ спечели най-много златни статуетки -общо четири на брой. Филмът донесе „Оскар“ на Рами Малек за превъплъщението му в образа на легендарния фронтмен на групата „Queen” Фреди Меркюри.  Британката Оливия Колман спечели отличието  за най-добра актриса, за ролята й на кралица Анна във филма „Фаворитката“.

За най-добър режисьор беше обявен мексиканецът  Алфонсо Куарон за филма му „Рома“. Лентата спечели още и наградата за най-добър чуждестранен филм. Сред другите победители е поп иконата Лейди Гага, която спечели Оскар за песента й “Shallow” от филма „Роди се звезда“.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани