Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението във Венецуела остава високо: Войници използваха хаоса по границите, за да дезертират

[post-views]
Венецуела остава в „окото на бурята“ – Европа постави ултиматум на Мадуро да свика нови избори

venecuelaВисок остава градусът на напрежението по границите на Венецуела заради блокираната по нареждане на президента Николас Мадуро хуманитарна помощ. През уикенда, при опита на опозицията да внесе в страната дългоочакваните пратки с храни и лекарства, се стигна до сблъсъци между демонстранти и верните на Мадуро въоръжени сили. През последните 3 дни в схватка с униформените загинаха най-малко трима души, а повече от 300 други бяха ранени.

В района на Паракайма, на бразилско-венецуелската граница, хиляди противници на установения в Каракас чавистки режим се изправиха с камъни срещу армията, която им отговори със сълзотворен газ и куршуми. Още по-тежки бяха сблъсъците по границата с Колумбия.

Повече от 100 войници от Венецуела използваха хаоса, за да дезертират. Пред медиите те заявиха, че се страхуват за близките си, останали във Венецуела, които може да бъдат преследвани от режима на президента Мадуро. И все пак не съжаляваме за избора си, допълниха бегълците, защото това е най-правилното решение, когато те принудят да вдигнеш оръжие срещу сънародниците си.

Междувременно прокламирания за президент председател на парламента Хуан Гуайдо пристигна в колумбийската столица Богота за срещата на върха на Групата от Лима. Лидерът на опозицията призова международната общност да остави на масата всички възможни варианти за решаване на кризата в Каракас.

Хуан Гуайдо – председател на парламента на Венецуела:

„Народе на Венецуела, днес сме тук в Богота. Дойдохме в Колумбия, за да потърсим подкрепа за хората ни, които устояват на всичко в името на демокрацията и свободата.“

Поддръжниците на Мадуро отбелязаха спирането на хуманитарната помощ като огромен успех.

Диосдадо Кабейо – председател на Учредителното събрание в Каракас:

„С какво се оказа важен 23 февруари? Какво се случи? Нищо! Не мина дори камионче с хуманитарна помощ, въпреки че заплахите бяха големи.“

Във Венецуела остават блокирани не само сухопътните граници. Армията действа активно и по море. Военните задържаха кораб, който се опитал да внесе в страната храни и лекарства през хуманитарния пункт на остров Кюрасао.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани