Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пакистан свали два индийски военни самолета

[post-views]
Пакистан свали два индийски военни самолета

Индия потвърди, че неин изтребител е бил свален във въздушна схватка със самолети на Пакистан над оспорвания район Кашмир в сряда, часове след като новината обърка стотици полети. Пакистанската армия обяви, че са били свалени два самолета, а пилотите им са в плен. 

https___s3-ap-northeast-1.amazonawsИндийските власти първоначално говореха за един паднал самолет, свързвайки инцидента с технически проблеми. „За съжаление, изгубихме един МиГ-21. Пилотът е в неизвестност“, каза говорителят на индийското външно министерство Равееш Кумар, предаде „Ройтерс“. Според него в отговор военновъздушните сили на Индия са свалили и пакистански изтребител. Версията, че са свалени два самолета, се повтаря от пакистанския премиер Имран Хан. Кумар не потвърждава, че пилотът е в плен, както твърди Исламабад, и отхвърля твърденията, че е бил свален и пакистански изтребител. В сряда индийските военновъздушни сили нанесоха удари срещу бунтовници от пакистанската страна на линията, разделяща зоните под контрола на Пакистан и Индия, дни след атентата, извършен от пакистанска групировка и отнел живота на 46 души от индийската страна. Последва ответна реакция на Пакистан с удари от индийската страна на линията.

В резултат на инцидента пакистанското въздушно пространство бе затворено за полети и авиокомпаниите трябва да избягват да летят над ислямската република, съобщи БиБиСи. В телевизионно обръщение Хан призова за спокойствие и диалог с индийския колега Нарендра Моди. „Трябва да седнем и да поговорим“, каза той. Моди не е коментирал инцидента публично.

Индия и Пакистан, две държави с ядрени оръжия, където живее една пета от населението на Земята, са водили три войни от независимостта и разделянето на управляваната преди това от Великобритания територия през 1947 г. От тях две са заради Кашмир – област, от която в Индия се намират 222 хил. кв. км, а Пакистан държи 83 хил. кв. км. По-малка част е на китайска територия. Спорът е още отпреди разделянето, когато британската колониална администрация дава възможност при независимостта на Индия управниците в различни части на Британска Индия възможност да решат от коя държава да са част. Тези на територията на Кашмир избират Индия и следва първата война, последвана от друга през 1965 г. и остра конфронтация през 1999-а. През 2003 г. двете страни се договарят за примирие, а Пакистан обещава да спре да финансира бунтовници, които се борят срещу индийските власти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани