Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две кила слънчак стресна родни въдичари

[post-views]
Две кила слънчак стресна родни въдичари

риболовГигантски слънчак бе уловен в Америка. Снимка на рибата предизвика истински фурор сред българските въдичари, които останаха шокирани от размера й. Екземплярът тежи около два килограма. Слънчевата рибка е един от най-големите досадници за българските рибари. Тя се води плевелна и е нежелан посетител на въдичарските кукички. Освен това е много лакома и безстрашна.

По българските водоеми слънчаците, както рибарите ги наричат, се развъдиха масово в последните 20–30 г. Те са внесени като декоративни рибки от Америка, но бързо намериха подходящи условия в нашата фауна. За съжаление, тук слънчевите рибки рядко надхвърлят 10-ина см дължина и са считани за вредна напаст.

Ето защо това е може би една от най-недолюбваните риби в цяла България. Кой не ги е тръшкал в земята и не е скачал отгоре им, след като са му нагълтали кукичката чак до корема и се е налагало няколкоминутна интервенция по вадене, включваща понякога доста брутални методи, като рязане на главата, порене на стомаха и др.

Да, слънчакът е една много омразна риба. Но дали все пак не става за нещо? Има смели въдичари, които във форумите се кълнат, че са опитвали месото й. Главата се реже, както и гръбната перка (това е може би най-трудната част от цялото занятие по готвене на слънчак), после се слага в канче с вряща вода. След като поври десетина минути, вадите рибката и изчистиствате костите. Като е повряла достатъчно, падат самички. Цепвате я на две филета и я пуснах в тигана да се пържи.
„Ако щете ми вярвайте, останах доста изненадан от никак нелошите вкусови качества на пържения слънчак”, пише смелият експериментатор и обещава, че следващия път, като улови по-голяма слънчевка, ще я пробва на скара.

На много колеги се е случвало, докато си ловят дребна рибка, да хванат и слънчак, а дори понякога е истинска напаст. Аз винаги ги изхвърлям на брега да ги хапват там разни птички. Доколкото знам, тя се храни и с хайвера на другите риби и така намалява популацията им. Та всеки един от нас, кагато хване слънчак и го изхвърли на брега, предполагам, че ще намалим значително популацията на този вредител. Слънчевата риба е стръвна риба и изяжда хайвера на други риби. Числеността ѝ в последно време е голяма. В България е често срещана в много водоеми (най-често, където се среща костур). Видът се смята за напаст поради бързото си размножаване и негативния ефект върху спортния риболов. Яде почти всичко. Широкото й разпространение допринася за много неприятен ефект върху спортния риболов. Рибата кълве на почти всякаква стръв и се хваща лесно. И така измества останалите видове при риболов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани