Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1868 европейци са станали жертва на терористи за 18 години

[post-views]
1868 европейци са станали жертва на терористи за 18 години

1-terorizm-zakon1868 европейци са станали жертва на тероризъм в последните 18 години, стана ясно от мащабно проучване, направено по инициатива на испанската евродепутатка Майте Пагасауртундуа Руис, цитирано от информационните агенциите. Данните са обобщени в т.нар. „Бяла и черна книга на тероризма в Европа“. Според тях 753 души са били убити при терористични атентати, извършени на територията на страни, членки на ЕС, в периода между 2000 и 2018 г. Други 1115 европейци, сред които туристи, хуманитарни работници, журналисти, военни и др„ са станали жертви на нападения, извършени извън пределите на общността за същия период от време. Данните за всичките европейци, загинали при терористични атаки, са обобщени със съдействието на Френската асоциация на жертвите на тероризма.

Огромна част от европейците са убити от джихадисти -1703-ма или 91,1 %, а 111 души са станали жертва на тероризъм, извършен от крайни националисти. Тероризмът на крайната десница и крайната левица е отнел живота съответно на 14 и 13 души. За почти 30 души произходът на терористичния акт остава неизвестен или никой не е поел отговорност. В представената Бяла и черна книга на тероризма в Европа ' освен имената на жертвите фигурира тяхната възраст, националност и професия, както и датата, мястото и видът на терористичния акт, на който те са станали жертви. Вписано е и какво оръжие е използвано при атаките срещу тях.

Испания е най-засегната от тероризма в рамките на ЕС в последните 18 години, тъй като е дала 268 жертви, следвана от франция – 263 жертви. Извън ЕС най-много загиналите са от Обединеното кралство – 492-ма, следвани от французи -181, и от германци – 89.

Източник: в.“Сега“

Най-ново

Единична публикация

Избрани