Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море

[post-views]
САЩ и НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди главнокомандващият Обединените въоръжени сили на Алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС. Той напомни, че ескадреният миноносец на САЩ „Доналд Кук“ напусна Черно море на 1 март, след като се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбеляза генералът по време на слушания в Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.

„Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море“, добави Скапароти. Той очевидно имаше предвид военните учения на Алианса „Посейдон-19“, започнали през миналата седмица в румънското пристанище Констанца.

Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море. „Откровено казано, на тях (руснаците) не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни да летят“, отбеляза генералът.

Скапароти каза също така, че американски изтребители бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа. „Понастоящем ми предоставят на ротационна основа самолети от пето поколение – бомбардировачи и пр., които са необходими за сдържане, а също и за гарантиране на бойната готовност… Очаквам определен брой от тях да бъдат разположени в Европа за постоянно“, каза генералът по време на слушанията в Сената във Вашингтон. Той не посочи повече подробности по тази тема. 

Американски изтребители бомбардировачи от пето поколение са Ф-22 и Ф-35. Това са многоцелеви бойни самолети, проектирани с използване на технологията „стелт“ и способни да носят ядрени бойни заряди. Заедно със САЩ в проекта за създаването на Ф-35 участват още осем страни – Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция.

Освен това такива самолети купуват още Израел и Япония.      

Най-ново

Единична публикация

Избрани