Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Навършват се 15 години от ратифицирането на договора за присъединяването ни към НАТО

[post-views]

Навършват се 15 години от ратифицирането на договора за присъединяването ни към НАТО. На 18 март 2004 г. Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 г. във Вашингтон, а на 29 март 2004 г. документите по присъединяването на седемте нови страни са депозирани във Вашингтон.

Соломон Паси пръв поставя въпроса за членство на България в НАТО, като на 23 юни 1990 г. внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор. След по-малко от месец с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и правителствени ръководители на Алианса. През август 1990 г. посланикът на Република България в Кралство Белгия Леа Коен получава правомощия да поддържа дипломатическите връзки с НАТО. На заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище държавни и правителствени ръководители в Прага на 21 ноември 2002 г. е взето решение България, заедно с други 6 страни-кандидатки, да бъде поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз.

С приемането си в НАТО България се задължава да приеме всички действащи към момента на присъединяване документи, съставляващи основата на политиката на НАТО. Да участва в системата за колективно планиране на отбраната и в интегрираната военна структура на НАТО. Да се придържа към политиката на отворени врати на Алианса. В рамките на разговорите по ресурсни и бюджетни въпроси, България поема твърд ангажимент да отделя достатъчно бюджетни средства за изпълнението на поетите задължения, както и да участва в колективно финансираните бюджети на НАТО с дял от 0,35 %.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Избрани