Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация започва днес

[post-views]
Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация започва днес

До 12 април ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). В него ще вземат участие Република България, Република Литва, Федерална република Германия и Чешка република с транспортни самолети, екипажи и личен състав и Кралство Испания, Европейски център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт с личен състав. Летателното учение ще се проведе на летище Пловдив, летище Безмер, авиационен полигон на Военновъздушните сили – Елена, летище Чешнегирово и летище Черногорово.

ss IMG_2324Ръководител на ETAP-C 19-2 от българска страна ще е полковник Пейо Дончев – началник на сектор „Тактическа оценка и регламентиращи документи“ в отдел „Подготовка” в Командването на Военновъздушните сили (КВВС).

От българските Военновъздушни сили (ВВС) в учението ще вземат участие военнослужещи и техника от Командване на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище. Полетите ще започнат днес, 1 април и ще продължат до 11 април. 

По време на ETAP-C 19-2 ще се отработват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; преодоляване на системата за ПВО на условния противник – земно базирани средства и изтребители; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; тактически заходи за кацане; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – зенитно-ракетно прикритие на направления за влитане на транспортната авиация.

Основните цели на участието на българските ВВС ще бъдат повишаване на нивото на оперативна съвместимост при участие в операции в съюзен формат и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на определения за участие личен състав от ВВС, при изпълнение на специфични задачи за родовете авиация и родовете войски. За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспорти самолети.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани