Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще обсъди допълнително повишаване на присъствието си в Черно море

[post-views]
В Брюксел продължава срещата на външните министри на НАТО

NATO STOLTENBERGВъншните министри на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица допълнително повишаване на присъствието на Алианса в Черно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на министерската среща във Вашингтон, на която ще бъде отбелязана 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор.

Столтенберг добави, че през миналата година кораби на НАТО са били в Черно море в продължение на 120 дни и това е повишение с 50 процента спрямо 2017 г., когато са били в района за 80 дни. Той уточни, че се очаква министрите тази седмица да одобрят допълнителни учения в Черно море. Генералният секретар отбеляза, че Грузия е домакин на подобно учение, а следващото ще бъде в румънски води.

По неговите думи се предвиждат също учения в черноморски пристанища, както и повишаване на обмена на данни между държавите от пакта и техните партньори. Ученията ще обхванат подготовката на военноморските и граничните сили. Столтенберг отново призова Русия да освободи задържаните в Керченския проток украински моряци и техните плавателни съдове.

Русия продължава да нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, времето изтича, заяви генералният секретар. Той призова Москва да възстанови спазването на договора и уточни, че НАТО не предвижда въвеждането на нови наземно разположени ракети в Европа. Столтенберг добави, че министрите ще обсъдят следващите стъпки, свързани с възможността за официалното отпадане на договора.

САЩ са обвързани с НАТО и не виждам по-голямо доказателство от повишеното им присъствие в Европа, посочи генералният секретар. Той допълни, че министрите ще обсъдят усилията на САЩ за постигането на мирно споразумение в Афганистан, напредъка в борбата срещу терористите от „Ислямска държава“, подялбата на разходите за дейността на Алианса. Съюзниците имат значими различия, това не е тайна, нито е за пръв път, заяви Столтенберг. Той поясни, че различия се наблюдават например по въпроса за промените в околната среда и в областта на енергетиката, но това не отклонява съюзниците от основната цел – осигуряване на мир и напредък.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани