Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ спират доставката на части за F-35 за Турция

[post-views]
САЩ спират доставката на части за F-35 за Турция

F-35САЩ обявиха, че преустановяват временно доставките на Турция на оборудване, свързано със самолетите F-35. Целта на мярката е да бъде разубедена Анкара да се сдобие с руски противоракетни системи С-400, отбелязва „Франс прес“. В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция, която трябва да се откаже от доставките на системи С-400, доставките на оборудване за Турция и свързаните с дейности във връзка с оперативния капацитет на F-35 се преустановяват временно“, заяви говорител на Пентагона.

През ноември 2016 г. стана ясно за преговорите на Турция и Русия за покупката на руски системи С-400, припомня ТАСС. През септември 2017 г. от руска страна бе потвърден фактът за сключен договор, а тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за внесен аванс по сделката. САЩ се опитват да не допуснат покупката от Турция на системите.

Във вторник временният американски министър на отбраната Патрик Шанахан каза, че американското правителство продължава да държи Турция да бъде участник в програмата по създаване на F-35 и да не довежда докрай сделката за системите С-400. По думите на Шанахан Вашингтон продължава да убеждава Анкара да купи американски комплекси „Пейтриът“ вместо S-400. Самолетите F-35 се произвеждат от компанията Локхийд Мартин. Анкара е партньор в произвеждането на самолета, припомня „Ройтерс“.

Очаква се доставките на системите С-400 от Русия за Турция да започнат това лято, припомня „Франс прес“. САЩ обаче твърдят, че те са съвместими с оборудването на НАТО и се страхуват, че тези ултрамодерни руски системи може да „разгадаят технологичните тайни“: на американския военен самолет от последно поколение.

Турция планира да купи 100 самолета F-35 и турски пилоти вече започнаха да се обучават с американските си колеги в САЩ. Анкара инвестира около един млрд. долара в тази програма и всяко американско решение, което ще попречи на доставката на самолетите в Турция, може да бъде възприето като нарушаване на договора. 

„САЩ продължават да предупреждават Турция за негативните последици от нейното обявено закупуване на системите С-400“, обясни говорителят на Пентагона. „Това излага на риск участието на Турция в програмата F-35“, допълни той. „Съжаляваме наистина за ситуацията, в която се намира нашето партньорство по въпроса с F-35, но Министерството на отбраната трябва да вземе предпазни мерки, за да защити споделените инвестиции, реализирани в нашите секретни технологии“, каза още говорителят.            
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани