Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дронове летяха във Военната академия

[post-views]

IMG_0387107 години не само пазим, но и развиваме традициите на Военната академия „Георги С. Раковски”. Това обяви гордо нейният началник генерал-майор Груди Ангелов на пресконференцията във впечатляващите Царски зали. Образователната институция е създадена през 1912 г., за да подготви за армията офицери на оперативно и стратегическо ниво. Дотогава те са учили в чужбина. Първият випуск обаче не започва, пратен е на фронта заради избухването на Балканската война. Първият клас е приет през 1915 г., но пак война – Първата световна, и всички заминават на фронта. Въпреки Ньойския договор през 1922 г. Военната академия отваря врати – под формата на висш офицерски курс, и до днес тези врати не са затваряни, припомни генерал-майор Груди Ангелов. През 1946 г. Академията приема името на Георги Раковски. През годините са я завършили двама държавни глави – цар Борис Трети и сегашният президент Румен Радев, началниците на Генералния щаб, на отбраната, министри, много ръководители, посочи генерал-майор Ангелов. Към днешна дата Академията има акредитация по 15 магистърски и една бакалавърска програма, а също така по 11 докторски програми – всички в сферата на националната сигурност и отбраната. 
Промените за средата за сигурност налагат новости. От две години се води магистърска програма за противодействие на радикализацията и тероризма – „Психология в сигурността и отбраната”. В сътрудничество с Техническия университет в София от миналата година има програма за киберсигурност – съчетава IT експертизата със сигурността. Преди месец е получена висока първоначална акредитация – от октомври ВА отваря врати за бакалаври. Съвместно с ТУ стартира още една бакалавърска програма като допълнение на предишната по киберсигурност. Партньори на ВА са над 30 университета в Европа, Близкия изток и Северна Америка.
През последните 3 г. в рейтинговата класация на висшите училища Академията е неизменно на първо място в направление „Военно дело” и на второ  – по национална сигурност след Академията на МВР. По новите задачи във връзка с бежанския проблем и за съдействие при охрана на границата се работи съвместно с Академията на МВР и специализираните служби, поясни на зададен въпрос генерал-майор Ангелов.
През 2017 г. с решение на МС са отпуснати 7 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата. От следващата седмица в корпуса с Царските зали, (построен 1892 г.) започва основен ремонт. Така капацитетът за обучение ще се вдигне с около 1000 студенти. Подготвя се проект за общежитие в района на академията, отделени са 2 млн. лв., включително и за обзавеждането. Сградата отваря врати през 2020/2021 учебна година и ще приюти 300 души. Има проект за фотоволтаична инсталация върху покривите в комплекса за автономно ел-захранване на Военната академия. Предвиждат се и допълнителни частични ремонти.
Празникът беше отбелязан с демонстрации на електромобили, осигурени от Индустриален клъстер „Електромобили и Хюндай”, бронирани автомобили от САМЕЛ 90 – завод за комуникационно и електронно оборудване IMG_0172за БА. Посетителите наблюдаваха полет с дистанционно управляеми летателни системи от Обединено дрон общество, изложби на медали, нагръдни знаци, авиационни модели и колекция от пощенски картички от началото на миналия век с изглед от Военната академия. Те са дело на нашия колега Петър Бойчев.
Празникът беше отбелязан на строевия плац във Военната академия с тържествен строй и под звуците на Гвардейския оркестър с помощник-диригент Лъчезар Кръстев. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Раковски и  беше открита плоча „10 години Астероид Раковски“. Лентата прерязаха генерал майор Ангелов и Иван Богданов, председател на обсерватория „Звездно общество”. 
На тържеството присъстваха генерал лейтенант Димитър Илиев, зам.- началник на отбраната, Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурност към МС, посланици, военни аташета на различни страни, акредитирани у нас, ректори, представители на запасното войнство и военнородолюбиви организации и личният състав на Академията.
Полковник Илия Милушев прочете проздравителен адрес от името на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, в което се казва: „Благодарение на вашата всеотдайност Академията успешно привежда системата си на обучение в съответствие с националните и международните стандарти и ефективно се адаптира към високите изисквания на пазара на труда…”
IMG_0085В зала „Тържествена“ през двата дена бяха връчени отличия и награди от ВА за постигнати високи резултати в професионалните си изяви на военнослужещи и цивилни. Първия ден те се връчваха от името на ръководството на Академията, а втория – от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. На Негово Високопреосвещенство Тивериополски епископ Тихон връчиха свидетелство за дарение. Тържеството завърши с концерт на артисти от Музикалния театър.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Виж още

Избрани