Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самопризнание: Бивш военен е убиецът на словашкия журналист Ян Куцияк

[post-views]
Самопризнание: Бивш военен е убиецът на словашкия журналист Ян Куцияк

ojankuciak1024-889f4c5d4bca867268b4676344762fdcКлючово развитие около разследването за убийството на словашкия журналисти Ян Куцияк и годеницата му. Един от заподозрените по случая е признал за двойното убийство, което преди повече от година предизвика остра обществена реакция и доведе до оставки на ключови политици в Словакия.

Официално прокуратурата не е потвърдила информацията. Три медии – Словашката обществена телевизия, новинарският сайт „Актуалити“ и всекидневникът „Денник Н“, позовавайки се на полицейски източници твърдят, че бившият войник Мирослав Марчек е направил признанията за убийствата след петчасов разпит. Марчек е един от четиримата обвиняеми по случая и доскоро беше смятан за шофьор на ударната група. За поръчител на убийството се подозира словашкия бизнесмен Мариан Кочнер, срещу когото миналия месец прокуратурата вече повдигна обвинения. 27-годишният Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха разстреляни показно пред дома им във Велка Мача в края на февруари миналата година.

Според словашките медии Куцияк е бил убит, докато е работил по публикация за предполагаеми връзки между словашки бизнесмени и политици с италианската мафия, които участвали в измамни схеми за източването на европейски еврофондове.

Хладнокръвната екзекуция на Ян Куцияк буквално разтресе Словакия. Тя предизвика масови протести, които принудиха тогавашният премиер Роберт Фицо да подаде оставка.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани