Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хотел „Хармония“ – рай за малки и големи

[post-views]
Хотел „Хармония“ – рай за малки и големи

Хотел „Хармония” е в Пампорово, с архитектурен профил „модерн”, вграден в релефа на планината, излязъл сякаш от камъка и зеленината наоколо. Сред плавния хаос на природата се врязват правоъгълните му форми – многобройните очи на прозорците, правоъгълните силуети на сградата, съчетали гранит, варосаната мазилка и светлокафявата ивица на последния етаж. Срещу моята стая на 3-тия етаж вътрешният двор завършва в скала. Подравнена и оградена – прозорецът е на нивото на игрище за баскетбол, футбол и каквото ви хрумне. Мястото е от рекордьорите у нас по слънчеви дни сред всичките ни планински курорти. От хотела се виждат връх Снежанка, ски пистите и заоблените вълни на Родопите.

Сградата е същество, пълно с живот – гостите, персоналът, асансьорите, децата. В кухнята Юлиан Димитров е застанал до тенджерите на печката и признава: това е професия завинаги. И може да му се вярва, готвач е от 36 години. Живее в Смолян и там е завършил училище по туризъм, а в Пловдив – Школата за главни готвачи. Бил е 12 години в Кипър и сега след дългия ремонт на хотела, девета година е тук. „ Капризи по менюто има всякакви, но се стараем да угаждаме. Един от специалитетите ми е вретено. Месото – свинско бон филе. Тънкостта е да се изпържи лекичко, да се напълни и панира. Професията изисква всеотдайност – да угодиш на хората, да е вкусно. С това ще те запомнят – и теб, и мястото. Още като малък ми харесваше да готвя, да разучавам вкусове, да приготвям така ястията, че да се харесват. В смолянско баниците са интересни  пататници, марудници, клинове… Пататникът е с картофи, с ориз е клин, а има и качамаци, катми, родопски каварми, специалитетите много…”, разказва майсторът.

Готвачът Юлиан Димитров и сервитьо-рът Васил Сарахошев (в дъното)
Менюто се изготвя от главния готвач. Договорът за доставки е с МЕТРО по обществена поръчка за цялата Изпълнителна агенция „ВК и ВПД”. Един от сервитьорите – Васил Сарахошев, също е родом от Смолян. В хотела е от година. „Попаднах сред хубав колектив, помагаме си и работата върви. Единият, ако е напред, а другият изостава – компенсираме и нещата се подреждат. Вече 30 години съм в занаята – бил съм по заведения в Смолян и по морето. Но тук работата е целогодишна…” Снежка Хаджиева също снове покрай масите. Сервитьорка е от 4 г., но в хотела е година и половина. –

Хотел „Хармония” разполага с 6 апартамента и 58 стаи с две, три и четири легла. Паркингът е безплатен и охраняем. Хотелските стаи и апартаментите са със самостоятелен санитарен възел,

Администраторката Капка Иванова (седнала) с една от по-младите и колежки
оборудвани с мини-бар, телевизор, кабелна телевизия, телефон и Wi-fi. Ресторантът „Хармония“ е за 160 посетители. Лоби барът – с 35 места. Хотелът разполага и със собствена библиотека, най-четени се оказват любовните романи. Тук твърдят, че няма друг почивен дом в системата на МО, който да има собствена библиотека.

 На разположение на гостите са зала за боулинг, игрище за волейбол и тенис на корт, барбекю, детски кът, спортно-възстановителен център с басейн, три вида сауни и тангентор.
Администраторката Капка Иванова, разказва историята на хотела. Приемът на почиващи е спрял през 2005 г. Ремонтът продължил 5 години. Едно от крилата е изцяло ново, пристроява се в западната част. Сега там са боулинг залата и спортният център. Персоналът е 45 човека, подбиран прецизно. Зимният сезон според мен премина по-добре в сравнение с миналите години. 

Вълко Кокаров е охрана. Според него работата не е трудна, обстановката е спокойна, няма произшествия. От с. Арда е, накъм на границата. 23 години е бил ски учител и където и да иде другаде, планината му липсва. Често е навън на пейката, където приятел му е талисманът на хотела – котаракът Чернобил. Дружелюбен и със самочувствие на стопанин.

Охранителят Вълко Кокаров с талисмана на хотела – котарака Чернобил

Освен вътрешните, забавления има и отвън. През лятото посетителят може да си вземе колело, предстои да се направи детска площадка с допълнителни уреди отвън, освен тези до барбекюто. Основните фактори са чистият въздух и природата. Сега през зимата не се предлагат ски, а шейни – „Чук и Гек”. На 500 м от хотела има лифт станция, там се наемат ски, могат да упътят желаещите за ски учител и да се качат на лифта директно. В хотела има стая за ски, ако гостите си носят.

Увлечението през лятото е разходки в гората. Има над 100 вида билки, почиващите обикновено ги събират и сушат. За любителите на  пещери – в радиус от 40 до 60 км са Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Уховица, а за пикник любим маршрут са Смолянските езера. Кулата на връх Снежанка е привлекателен обект, Обсерваторията на Рожен – също. При безоблачно време през лятото и от двете места гледката е невероятна – вижда се Гърция. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани