Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС И САЩ започват търговски преговори – Франция се противопостави на решението

[post-views]
ЕС И САЩ започват търговски преговори – Франция се противопостави на решението

22- znamena EU i USAБрюксел и Вашингтон започват търговски преговори. Официално решение за това взеха държавите-членки на Европейския съюз и дадоха зелена светлина за намиране на изход от тарифната война между двата бряга на Атлантическия океан.

След месеци забавяне заради несъгласието на Париж, мнозинството от правителства в страните от Европейския съюз одобриха предложения от Комисията мандат за преговори със САЩ. Против очаквано се обяви Франция, а Белгия се въздържа при гласуването.

Още миналата седмица Комисията получи предварително разрешение от представителите на държавите-членки за започване на преговори за преодоляване на кризата в търговските отношения с Вашингтон.

Сега комисарите официално получиха зелена светлина чрез дипломация да търсят напредък по 2 основни направления – да се намалят митата за промишлените стоки и да се улеснят  компаниите в представянето на своите продукти в съответствие с европейските и американските стандарти за качество.

Припомняме, че търговската война между САЩ и ЕС избухна още миналата година. Тогава американският президент Доналд Тръмп обложи с по-високи вносни такси стоманата и алуминия, а Брюксел отговори със скок на налозите върху най-търсените американски стоки. Стартът на преговорите по спорните въпроси се отложи заради желанието на Франция да изключи земеделието от дневния ред и да постави на масата клаузи, свързани с борбата срещу изменението на климата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани