Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадуро нареди увеличаване броя на членовете на цивилните милиции

[post-views]
Президентът на Венецеула заклейми разполагането на британски боен кораб до бреговете на Гвиана, издаде заповед за отбранителна операция

nikolasmaduroКубинският президент Мигел Диас-Канел призова за засилване на икономиката на страната, въпреки санкциите на САЩ заради Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди увеличаване на броя на членовете на цивилните милиции с един милион души, предаде Ройтерс. В същото време опозиционният лидер Хуан Гуайдо посети щата Сулия (Западна Венецуела), който бе сериозно засегнат от спиранията на тока във Венецуела.

Цивилните милиции, създадени през 2008 г. от покойния президент на Венецуела и ментор на Мадуро Уго Чавес, се отчитат директно пред президента и имат за цел да допълнят работата на въоръжените сили. Мадуро, който нарича Гуайдо американска марионетка, заяви, че цели да увеличи броя на членовете на цивилните милиции до 3 млн. души до края на годината, като сега те са над 2 милиона. Мадуро ги насърчи да участват в селскостопанското производство. Недостигът на храна и лекарства принуди повече от 3 млн. венецуелци да напуснат родината си през последните години.

Лидерът на контролираното от опозицията Национално събрание Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела, призовава военните да обърнат гръб на Мадуро на фона на хиперинфлацията, икономическата криза и спиранията на електричеството в страната през последния месец. Гуайдо бе признат за лидер на Венецуела от САЩ и повечето западни държави, които са съгласни с аргумента му, че преизбирането на Николас Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно.

До този момент ръководството на венецуелската армия продължава да е лоялно към Николас Мадуро въпреки обещанието на Хуан Гуайдо да даде амнистия на военните, които минат на страната на опозицията. Въпреки че електричеството бе като цяло възстановено в Каракас, правителството на Мадуро въведе режим на тока за останалата част от Венецуела.

Същевременно кубинският президент Мигел Диас-Канел обвини правителството на САЩ, че е довело отношенията между САЩ и Куба до най-ниската им точка от десетилетия. Диас-Канел призова кубинците да засилват отбраната и икономиката на Куба. В реч пред Националното събрание в събота президентът на Куба заяви, че САЩ целят да задушат икономически Куба, като правят вноса на стоки от първа необходимост изключително труден. Кубинската икономика е в застой през последните години, като в същото време стратегическият съюзник на Куба — Венецуела се озова в икономическа криза. Това доведе до намаляване на употребата на горива и енергия в Куба и до недостиг тази година на основни стоки като хляб, пилешко месо и яйца. Администрацията на Доналд Тръмп заяви, че Куба е отговорна за оцеляването на социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро и наложи нови санкции на Куба, срещу която вече бе въведено търговско ембарго.

Източник: в.“Земя“

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани