Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Патова ситуация след парламентарните избори във Финландия

[post-views]
Патова ситуация след парламентарните избори във Финландия

Finland-izbori-2019Парламентарните избори във Финландия не успяха да излъчат явен победител. Вотът беше спечелен от опозиционната Социалдемократическа партия, следвана от крайнодясната партия на „Финландците“. Най-големият губещ е доскоро управляващата Центристка партия, която се бори за третото място.

Успехът на Социалдемократите е исторически, защото за първи път от 20 години ще са най-голямата политически сила. Според предварителните резултати, партията на Анти Рине печели 17,7 процента от гласовете, което ще рече, че ще има 40 депутата в 200 местния парламент.

Втората политическа сила е крайнодясната партия на „Финланците“,  която печели 17.5 на сто от гласовете или 39 депутатски места. Центристката партия на премира Юха Сипиле най-вероятно ще е трета политическа сила, следвана от съюза на либералите и зелените.

Вотът е исторически, защото за първи път от близо един век, нито една политическа сила няма да спечели над 20 процента от гласовете. Анализатори коментират, че липсата на явен победител може да изправи Финландия пред продължителна политическа криза, защото при сегашното разпределение на депутатите в парламента създаването на стабилна коалиция ще е много трудно.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани