Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Македония пред избор – съседите ни гласуват за президент на 21 април

[post-views]
ВМРО-ДПМНЕ твърдо против френското предложение, иска предсрочни избори

MakedoniaПоследен ден на предизборната кампания в Северна Македония. В неделя съседите ни гласуват за нов президент. Поста си оспорват трима претенденти, а последните социологически проучвания показват, че издигнатият от управляващите Стево Пендаровски има малка преднина пред кандидата на опозицията Гордана Силяновска Давкова.

Промяната на името и сключения с Гърция Договор от Преспа, които отвориха евроатлантическата перспектива пред Скопие, бяха сред основните теми на кампанията преди вота за шестия президент в демократичната история на страната. Трима претенденти си оспорват  доверието на милион и 800 хиляди избиратели. Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски фокусира кампанията си върху европейската идея и желанието да обедини около себе си различните етнически групи в Северна Македония.

Стево Пендаровски – кандидат за президент на Република Северна Македония:

„Ако кандидатурата ми бъде подкрепена от повечето северномакедонци, това допълнително ще укрепи амбициите за реформи и европейска интеграция на целия регион.  

Основният противник на Пендаровски е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова, която има шанса да стане първата жена начело на страната. Тя настоя за преразглеждане на Преспанското споразумение, което счита за унизително.

Гордана Силяновска Давкова – кандидат за президент на Република Северна Македония:

„Политиките на правителството напълно пренебрегват задълженията ни по силата на международното право, които са фундамент на конституционния ред.”  

Очаква се независимият кандидат Блерим Река да получи най-голяма подкрепа от етническите албанци, чийто представител е. Като бивш посланик на Скопие в Европейския съюз, той твърдо подкрепя споразумението с Гърция, но е един от основните критици на управляващите заради недостатъчните според него реформи по линия на правовата държава.

Блерим Река – кандидат за президент на Република Северна Македония:

„Дойде моментът Северна Македония да започне да се изгражда като република, основана на върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.  

  Резултатът от вота на 21 април ще даде реална представа дали след поканата за НАТО Скопие ще продължи и пътя си към Обединена Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани