Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боевете край Триполи: Опасност от нова бежанска вълна

[post-views]

hotel_libiaКонфликтът в Либия може да провокира нова бежанска криза в Северна Африка, предупреждават от ООН. За последните дни над 30 хиляди души са напуснали домовете си заради военните сблъсъци край столицата Триполи.

Всички призиви за незабавното прекратяване на военните действия засега не дават резултат. През изминалата нощ Триполи отново стана свидетел на тежки сблъсъци. Тогава правителствените сили на подкрепеното от ООН правителство на премира Фаейз Сарадж контраатакуваха части от Либийската национална армия на Халифа Хафтар, които бяха превзели няколко предградия на Триполи. Най-интензивни бяха боевете край военната база Ал Ватя, която бе подложена на масиран въздушен обстрел. Повече от 250 души са загинали и над 1100 са ранени от началото на месеца, когато започна конфликтът. Припомням, че на 4 април маршал Халифа Хафтар, който контролира източните части на Либия, обяви война на международно признатото правителство на Национално обединение и се закани да превземе Триполи на всяка цена.

На фона на военните действия в либийската столица се проведе протест, като демонстрантите искат ново цивилно правителство за Либия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани