Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Македония ще избере президент на балотаж: Разликата между двамата водещи кандидати е под 1000 гласа

[post-views]
Северна Македония ще избере президент на балотаж: Разликата между двамата водещи кандидати е под 1000 гласа

Makedonia-izboriС техническо равенство завърши първия тур на президентските избори в Северна Македония. При рекордно ниска избирателна активност кандидатът на опозицията Гордана Силяновска Давкова остана на по-малко от хиляда гласа от претендента на управляващата коалиция Стево Пендаровски, сочат предварителните резултати. Решаващата схватка между двамата ще бъде на балотажа на 5 май.

На фона на продължаващ дебат за стойността и бъдещето на Преспанското споразумение Пендаровски спечели около половин процент повече подкрепа от опонента си Силяновска Давкова, но и двете страни бяха убедени в триумфа си и обявиха изборна победа.

Стево Пендаровски – кандидат за президент на Република Северна Македония:

„Балотажът ще е по-лесен, защото разликата между нас е огромна. Това ще ни помогне да получим подкрепа за каузата си „заедно напред“, защото знаем, че връщането назад не е вариант, то означава блокада и криза.“

Гордана Силяновска Давкова – кандидат за президент на Република Северна Македония:

„Икономиката ще е приоритет на втория тур. Но икономиката в Македония не може да се развива без да имаме правова държава.“

Смяната на името поляризира общественото мнение в Северна Македония и резултатът от президентските избори го доказва. Рекордно ниската активност от едва 42% сочи, че гражданите са уморени от политиците и са неудовлетворени от платформите и на двамата кандидати, смятат анализаторите. Затова и преди балотажа основната задача и за управляващи, и за опозиция ще бъде да убедят гражданите да гласуват. В противен случай Скопие ще се окаже в дълбока политическа криза. Ако на 5 май не бъде достигната избирателна активност от 40 на сто, вотът ще бъде обявен за невалиден и целият процес ще трябва да се повтори отначало.

Най-ново

Единична публикация

Избрани