Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ужасът в Шри Ланка: Най-малко 290 станаха жертвите на терора

[post-views]
Ужасът в Шри Ланка: Най-малко 290 станаха жертвите на терора

Шри-Ланка-атентат-взрив-Великден

Ислямистка групировка Нешънъл Таухид Джамаат е основният заподозрян за поредицата от терористични атентати в Шри Ланка, при които загинаха най-малко 290 души. При нападението бяха убити и голям брой чужденци. Засега няма информация за пострадали български граждани. От българското посолство в Индия са осъществили  контакт с 18 наши сънародници,  граждани, шестима от тях са в един от атакуваните хотели. Всички са в  безопасност.

Ужасът в Шри Ланка продължава. Ден след серията от  самоубийствени бомбени атентати срещу църкви и хотели в страната, експлозиите не стихват. Малко по- рано през деня нов взрив разтърси столицата Колумбо. Впоследствие властите обявиха, че това е била контролирана експлозия при неутрализирането на самоделна бомба.

От атентатите насам властите са открили близо 90 взривни устройства в различни части на Колумбо. Едно от тях е намерено в района на основният терминал на международното летище край столицата. Засега основният заподозрян е малката ислямистка групировка Нешънъл Таухид Джамаат, за която службите са имали информация, че е планирала терористични нападения на територията на Шри Ланка. Според следователите членовете на групировката са получава директна помощ от международната терористична мрежа, без да посочат коя. До този момент са задържани 24 души заподозрени за атаките, но информацията за тях е оскъдна. Междувременно президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена обяви извънредно положение. В сила остава и наложеният вечерен час. Достъпът до редица социални мрежи като Фейсбук и Туитър също е ограничен, за да се избегне разпространяване на фалшиви новини и невярна информация, като тази, че терористи са отровили няколко водоема в страната. Има голяма вероятност кървавите атентати да разпалят етническото напрежение в Шри Ланка. Страната до преди 10 години се намираше в гражданска война между мюсюлманското движение Тамилските тигри и централното индуско правителство в Коломбо. Предполага се, че в конфликта са загинали между 70 и 80 хиляди души. Освен дом на индуси и мюсюлмани, в Шри Ланка живеят и близо милион и половина християни – предимно католици. 

Междувременно властите в Шри Ланка обявиха 23 април за ден на национален траур.

 

 

  

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани