Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удариха тарторите на ало-измамниците

[post-views]
Удариха тарторите на ало-измамниците

Автор: Димитър Илиев

ало акцияАло-измамници взели 1 млн. лв. от столичанка, а друга възрастна жена държали в апартамента й цели 2 г., а през това време прехвърлили имотите й. Това стана ясно, след като МВР и специализираната прокуратура удариха една от най-мощните групи у нас за телефонни измами в Горна Оряховица. Паралелно с това арести имаше и в Румъния. Задържани са 5 души – мулета от България –  трима мъже и две жени, в Румъния са арестувани още 6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят. Над 23-ма  „въртачи“, които постоянно набират различни телефонни номера на територията на България, също са били задържани за 24 ч в полицейския арест. „Те са от ниските нива на групата, за които ще ни е необходимо време, за да съберем доказателства след получаването на съответните веществени доказателства, иззети от румънските колеги“, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев.

Към момента данните са за около 6 случая, вероятно към тях ще се прибавят още 6.  В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Като цяло наблюденията ни са, че в страната действат около 5–6 подобни групи. Задържаните са само български граждани – петима в България, общо около 30 – в Румъния, като високото ръководно ниво е от района на Горна Оряховица. Специализираният съд остави в ареста петимата задържани за участие в схема за телефонни измами край София и Горна Оряховица, след като магистратите прецениха, че на свобода те могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването.

Престъпната схема е действала от 2 години  Лидер е Борислав Димитров, известен като Бобито, който е задържан в Румъния. Николай Николов е сочен за логистик на групата. Като доверен куриер е заподозрян Георги Василев от Горна Оряховица. Като помагачи са обвинени семейство Първанови – майка, баща и дъщеря от Сливница. В записите са описани разговори за предаване на пратки и пликове пари. Ало-измамниците са взимали от жертвите си, предимно възрастни хора, огромни суми пари. „Ужилените“ продавали или прехвърляли имотите си, за да набавят поисканите пари.

Семейството живее в София. Те са сочени и като едни от основните мулета в групата. Майката, бащата и дъщерята били толкова добри в занаята, че една от жертвите на групата Виолета Ларсен дори прехвърлила своя апартамент на дъщерята. Освен това те я примамили, като є казали, че могат „да се грижат за нея”. Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния. В схемата са участвали 25 души, 9 от тях са криминално проявени и осъждани. На част от тях има 
издадени европейски заповеди за арест.

 Голяма част от ало-измамниците са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата. При акцията на полицията са проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти. На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България. „При едната от измамите е около 800 хил. лв. Има една за 1 млн. лв. Чухте сума, спомената 420 хил. лв., валута, златни накити. Тепърва ще се установява точната стойност, но сумите са огромни“, каза наблюдаващият прокурор Николай Димитров. Възрастна жена почти 2 г. била държана под ключ. „Нямала е контакт с външния свят. Няма близки и роднини. Не е била заложник, но както чухте – ключовете са намерени в апартамента на една от обвиняемите. Прехвърлени са имотите“, каза още прокурор Димитров.

314 хил. лв., 24 хил. долара и близо 30 хил. евро, както и множество златни накити – толкова групата е прибрала от столичанката Жасмин. Според съда става дума за сума от над половин милион лева, взети само от нея. Някoлко стотин хиляди са взети от друга възрастна жена от София – Виолета. Нейните показания днес бяха добавени към делото срещу групата.

Според прокуратурата групата е действала агресивно. В жилищата на Първанови в София са намерени множество телефони, сим карти и пари. Намерен е дори и фалшифициран документ, издаден от Криминална полиция и с подпис от полицай Кръстев. Всички обвиняеми освен Николай Николов са осъждани, като Първанови са реабилитирани. В Румъния са задържани шестима души от групата, сред които и соченият за организатор. Очаква се задържаните в Румъния шестима души от бандата да бъдат екстрадирани у нас до два месеца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани