Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Смъртоносно бяло” на Джоан Роулинг

[post-views]
“Смъртоносно бяло” на Джоан Роулинг

Гергана Попова
annahstasia„Смъртоносно бяло“ е четвъртата книга на Джоан Роулинг, издадена под псевдонима Робърт Галбрейт и посветена на криминалните разследвания на Корморан Страйк и неговата асистентка Робин Елакот. След успешното разкриване на серийния убиец, описано в предишния роман, детективската агенция на Корморан набира популярност, вследствие на което към него се обръща както министър-консерватор, жертва на загадъчно изнудване, така и неуравновесен младеж с психически проблеми. Воден от любопитство към странния разказ на младежа и принуден поради финансови проблеми да приеме случая на политика, Корморан постепенно разбира, че двете истории имат общ корен. Разследването му се потапя в различните кръгове на английското общество, които рядко имат пресечни точки помежду си. Това са, от една страна, аристократичният кръг от мрежата привилегировани възпитаници на частните училища, всеки от който познава останалите или техните роднини. От другата страна са левите среди от маргинализирани наследници на работническата класа. Без да политизира романа си, с присъщата й дарба да разкрива тъмната страна на човека, Роулинг с деликатна ирония избягва баналните изобличения. Тя говори за тесногръдието, лицемерието и алчността по различен начин, проявяващи се в различните слоеве на английското общество и все пак еднакво силно владеещи отделните им представители. Психологизмът на Роулинг очаквано се наблюдава и в колизиите на отношенията на Страйк и Робин – в комичните им недоразумения могат да бъдат открити отгласи от английския викториански роман, убедително положени в съвременен контекст.  
Подобно на поредицата за Хари Потър и тази за Корморан Страйк привидно се причислява към жанровата литература – едната към фентъзито и детско-юношеската литература, другата – към криминалния жанр. И все пак, и двете излизат извън жанровите рамките – безспорната разказваческа дарба на Роулинг, интелигентните обрати в интригата, винаги водят към неочакван край, а ненатрапчивото психологическо задълбаване върху мотивите за човешките действия никога не преминава в морализаторстване. Това прави книгите й толкова увлекателни за напълно разнородна аудитория.  „Смъртоносно бяло“ не прави изключение – в нея има ярки образи, увлекателен криминален сюжет, деликатно загатнати любовни отношения, социално-психологически наблюдения: общо взето, всичко, което доставя удоволствие на непреднамерения любител на романи. 

Анастейша в Арена Армеец с Лени Кравиц

На 4 май в Арена Армеец  е концерта на мегазвездата Лени Кравиц, а американската соул певица Анастейша (Annahstasia) ще се появи на сцената в София подгрее дългоочакваното шоу. Певицата с нигерийски произход, работи заедно с австралийския продуцент Jay Cooper, чийто талант в хип-хоп и електронното звучене е перфектна комбинация с уникалния глас на Анастейша. 
Изключително голям интерес предизвика дебютното й EP „Sacred Bull”, което излезе на 22 март 2019. Със специфичното си и разпознаваемо звучене, Анастейша печели все повече фенове по целия свят. 
Концертът на Лени Кравиц в София е част от световното турне в подкрепа на единадесетия студиен албум на американската суперзвезда – Raise Vibration.

Най-ново

Единична публикация

Избрани