Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

А`Аскеерите се подмладиха

[post-views]
А`Аскеерите се подмладиха

Росица Цонева
IMG_5236Актьорът ветеран на Театър „Българска армия” Иван Налбантов получава наградата за цялостен принос към театралното изкуство на Академия “А`Aскеер”. Статуетката на войника с каската, създадена от Георги Чапкънов преди 29 г., ще бъде присъдена на 24 май в 10 спектаклови категории от представления с премиера във времето от 1 април м.г. до 31 март на тази. 
В комисията по номинациите влизат всички актьори от театър „Българска армия“, обясни новият председател на фондация „А`Аскеер“ – актьорът Владислав Виолинов. Новото е, че се оценяват само представления с премиера на софийска сцена през „сезона” на Аскеер. Които са без столична премиера, ще бъдат оценени след такова представяне догодина.
Ново е и ръководството на Академията, в което влизат предимно млади актьори от трупата на Военния театър, а наградният фонд е 30 хил. лв.
Анелия Янева, Калина Стефанова, Ромео Попилиев, Светлозар Желев, Теодора Димова, Явор Койнаков и Яна Добрева са определили номинациите в категорията „Съвременна българска драматургия“: „Дебелянов и ангелите” на Александър Секулов, „Наблюдателите” на Константин Илиев и „Цигулката на Бога” на Стефан Цанев. За водеща женска роля спорят Виолета Винченцо („Кокошка” в „Сфумато”), Илияна Коджабашева („Спускане от връх Морган” в Народния театър) и Радина Кърджилова („Любовникът” в Народния). За главна мъжка роля се състезават Валентин Ганев („Спускане от връх Морган”, Владимир Пенев („Бащата” – отново в Народния) и Иван Бърнев („Празникът” в Малък градски театър „Зад канала”).
За режисура си съперничат Деян Донков, Диана Добрева и Явор Гърдев, а за най-добро представление „Дебелянов и ангелите”, „Празникът” и „Спускане от връх Морган”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани