Информационен център на Министерство на oтбраната

Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“  с режисьор и сценарист Мария Цветкова, увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война.
Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ разказва за героичните победи на Първа и Втора Български армии по време на Моравската, Овчеполската и Косовската операция, както и при Криволак. Само за два месеца в края на 1915 година те успяват да освободят Тимошко, Българското Поморавие и Вардарска Македония като разгромяват сръбските войски и ги прогонват чак до албанските планини. Дошлите им на помощ английски и френски части са изтласкани в Солун от Българската армия, която е спряна на гръцката граница от Германското върховно командване. Така е поставено началото на Македонския фронт, който се простира от западния бряг на Охридското езеро до устието на река Места в Бяло море, с общо протежение над 500 км.
Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.
Екип: режисьор и сценарист – Мария Цветкова, оператори – Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, режисьор по монтажа и музикално оформление – Радослав Недялков, графичен дизайн – Светлин Александров, диктори – Пламен Манасиев и Николай Илчев.
Участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев, вицеадмирал Пламен Манушев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, който е консултант на филма.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top