Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преплитане: Ново кино от България и Финландия

[post-views]
Преплитане: Ново кино от България и Финландия

Кадър от филма на финланската режисьорка Селма Вилхунен “Малко крилo“.
Първото издание на новата кино поредица „Гьоте Филм Фокус“, започва през май с програма от български и финландски филми, избрани от многократно отличавания кино режисьор Тонислав Христов. Гьоте институт България е озаглавил първото си издание „Преплитане: Ново кино от България и Финландия“. Програмата събира най-актуалното игрално и документално кино на двете страни. Тя е продължение на сътрудничеството между София и Хелзинки по общоевропейската инициатива „Freiraum“ (Свободно пространство) на Гьоте институтите в Европа и цели да се разширят общият мироглед за свободата в Европа днес. Много културни, политически и социални аспекти различават България и Финландия. Дали разбирането за „свобода“ също е един тях? Чрез погледа на българския документален режисьор-сценарист, живял и творил в двете страни, кино програмата ще се опита да изрази „преплитането“ на представите за свободата.  
Tonislav Hristov
Тонислав Христов

Откриването е с филма „Пощальонът“, а след прожекцията ще има дискусия разговор с публиката и куратора и режисьор Тонислав Христов, който ще  сподели своите представи за „свободно пространство“ в Европа. 
Филмите ще бъдат прожектирани на оригиналния език и с английски субтитри в културен център G8 в София, между 7 и 12 май. Преди всяка прожекция ще бъде представена селекция от късометражно кино от България и Финландия. 

Българските филми са със свободен вход, а финландските – със билети (по 7 лв.) на касите на кино G8.

В програмата: „Пощальонът“, реж. Тонислав Христов, (Финландия -България 2016); „Фехтовачът“ на Клаус Хярьо, (Естония/Финландия/Германия, 2015); „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” и „Асансьор за пациенти” – два филма на Иглика Трифонова; „Малко крило“, Финландия, режисьор Селма Вилхунен, 2016; „Миниатюра за пиано“, реж. Елдора Трайкова, България, 2017.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани