Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Живак“ като живец, като живот

[post-views]

Jivak_2“Живак” е пиеса за корените ни, за избора да се припознаем, за шареността на всеки край на България, диалекта му и особеностите на Северозапада. Моноспектакълът на Димитър Живков, автор и на драматургията, е пиеса за прехода. Когато изкушенията на всепозволеността погълнаха хората без собствена идентичност и мотивираха и подсилиха онези, с характер. Спектакъл за нашите си, български работи, за който актьорът вече грабна войничето на Чапкънов на “А`Аскеерите” за изгряваща звезда. 

Пиесата е театрално събитие още от… 2012-а, но и днес в бившето кино “Левски” (Сити марк арт център) свободни билети за него няма. “Живак” възпитава своя публика. Искрящият талант на възпитаника на проф. Атанас Атанасов, като в енергиен вихър въвлича зрителите в приказката за онзи край, за който от Радичков насам битуват митове. Някои шоу-халтури осребриха разказа за нрава на “пустиняците”, диви хора, които никой не може да  спре, рисувайки ги с тарикатлъка им. “Ти си много див!” казва и героят Здравко сам за себе си. Но спектакълът реабилитира хората, които се трудят и се оправят с живота честно, живеят достойно, измъквайки се от клопките му с хумор. 

Актьорът мечтае да продължи живота на героите си в “Живак”-2. Но с режисьора Димитър Стефанов, искат да надградят дисекцията на обществото и националния ни характер – това фокусира общото им виждане за театър, извън лесния и лек хумор. 
И с любов към младия герой Здравко, израсъл пред очите ни, и всички, пресекли живота му. И с интерес към тази категория хора от най-бедния район на ЕС, които обаче не се дават живота да ги смачка. Със свой, колоритен възглед и за него, и за Големия свят. А преживяванията им са открити и крайни – обичат страстно и мразят люто, но нежността прикриват зад суровост… 

“Живак” съдържа не патриотизъм, изригнал от особения живец на северозападния човек и е опит на създателите да преоткрият себе си, да стигнат до началото. И да отнесат с кураж откровената изповед на актьора: доброто да надделее, да помним достойнствата си. Защото “Баце” е наистина категория, не само обръщение, а Бако е вече  ментор… Спектакълът е от тия, дето можеш да гледаш няколко пъти, особено пред европейски избори… Ако авторът на “Оптимистична теория за българския народ” Иван Хаджийски можеше да го види, щеше вероятно да го гледа от първия ред…

Най-ново

Виж още

Избрани