Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ правят Бразилия „главен съюзник извън НАТО“

[post-views]
САЩ правят Бразилия „главен съюзник извън НАТО“

Съединените щати ще обявят Бразилия за свой главен съюзник извън НАТО, заяви президентът Доналд Тръмп, според информация на агенция ДПА. В писмо до Конгреса Тръмп посочва, че е решил да предостави този статут на Бразилия „в признание на неотдавнашните ангажименти на бразилското правителство да засили сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната, както и в признание на нашите собствени национални интереси в задълбочаването на отбранителното сътрудничество с Бразилия“.

По време на посещението на бразилския президент Жаир Болсонаро във Вашингтон през март Тръмп заяви, че може дори да подкрепи присъединяване на южноамериканската страна към НАТО, припомня агенцията. Болсонаро, който бе избран за президент през миналата година, е идеологически близък до Тръмп. Той е съюзник на САЩ в усилията на Вашингтон да постави в международна изолация бразилската съседка Венецуела. 

Статутът на главен съюзник на САЩ извън НАТО, утвърден през 1989 г., дава на съответната страна по-широк достъп до закупуване на американско оръжие и участие в отбранителни инициативи. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани