Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран може да възобнови ядрената си програма

[post-views]
Иран може да възобнови  ядрената си програма

Хасан Роухани даде на европейците 60 дни да защитят Иран от американските санкции
Иран ще поднови обогатяването на уран, ако световните сили, страна по споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, не спазят дадените в него обещания. Това заяви в реч иранският президент Хасан Роухани по повод първата годишнина от оттеглянето на САЩ от договора. В словото му, предавано по националната телевизия, държавният глава посочи, че останалите – Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия – разполагат с 60 дни, за да приложат ангажиментите си да защитят иранския петролен и банков сектор от американските санкции. Посланиците на страните по споразумението са били уведомени, че Техеран ще оттегли част от дадените в него обещания.

Роухани добави, че страната му ще реагира твърдо, ако случаят с ядрената є програма бъде внесен отново за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН. Това не означава, че Техеран не е готов на преговори.

Иран спира да продава обогатения си уран и тежка вода на други държави, каза още президентът. Това става часове, след като американският външен министър Майк Помпео изненадващо отмени в последния момент планирано посещение в Берлин и се появи в Багдад. Малко преди това САЩ обявиха, че изпращат в района бойна група със самолетоносач, а американски официални лица говорят за заплаха срещу силите на САЩ и техни съюзници в района от страна на Иран.

Сделката от 2015 г. предвижда международен контрол над ядрената програма и обекти на Иран, за която страната винаги е настоявала, че е с мирни цели, но имаше сериозни основания да се подозира, че тя скоро може да доведе до появата на иранско ядрено оръжие. В замяна Западът отмени тежките санкции, от които страдаха иранската икономика и население.

През 2018 г. обаче президентът Доналд Тръмп обяви едностранното оттегляне на САЩ и завръщането на два етапа на американските санкции срещу търговия с ирански петрол и банкови операции с Техеран. Икономиката отново бе ударена тежко, а инфлацията скочи 4 пъти.

Иран има право да се оттегли от сделката, ако бъдат възстановени санкциите – частично или изцяло – и европейските сили се опитват да намерят вариант да останат в него. Сред резервните варианти е и прилагането на специална схема, която да позволи на европейските компании да търгуват с Иран, без да използват подлежащите на американски санкции инструменти и мрежи.

В петък говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус заяви, че САЩ прекратяват изключението от санкциите, благодарение на което Техеран може да притежава повече от 300 кг ниско обогатен уран, произведен в ядрения му обект в Натанц. Според Вашингтон това е дейност, потенциално свързана с разпространението на ядрено оръжие. Когато обемът наближи квотата от 300 кг, Иран го изнасяше към Русия. Сега САЩ искат иранците изобщо да не обогатяват уран.

От събота Вашингтон забрани и всякаква помощ за Иран, засягаща разширяването на единствената ядрена централа в Бушер. Тя работи от 2011 г. с един изграден от руснаците реактор, а през 2014 г. бе подписан договор с Москва за добавянето на още 8 реактора.               

Най-ново

Единична публикация

Избрани