Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: България и САЩ имат отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в НАТО

[post-views]
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: България и САЩ имат отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в НАТО

sreshta Bocev_nato„За България сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността и отбраната е от стратегическо значение. Двете страни се радват на отлични взаимоотношения както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО”. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев при проведената днес, 10 май, среща с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс.

Генерал Боцев посочи, че взаимодействието между българските и американските военнослужещи по подготовката и участието в операции е на високо ниво, което способства за изпълнение на възложените задачи и повишаване оперативната съвместимост на българските военнослужещи. „Усилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат целогодишно, са ценна възможност и са от съществено значение за повишаване оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на останалите страни-членки на Алианса“, посочи началникът на отбраната.

Генерал-майор Джефри Холмс подчерта, че двустранното сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси е едно от първите, започнали още през 1993 г. „Тази традиция продължаваме аз и моите колеги“, категоричен бе той. „Мога да заявя, че моите войници и офицери винаги са изключително доволни от възможността да тренират и работят заедно с колегите си от българска страна. Гледам с надежда към бъдещето да продължим да развиваме съвместното си партньорство“, заяви генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Тенеси.

От българска страна в срещата участие взе също заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който е съпредседател на Съвместната българско-американска комисия по прилагане на Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. От американска страна присъства и бригаден генерал Джими Коул Джуниър, командир на сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани