Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС

[post-views]
Обсъждат заплахите за източния флаг на НАТО

zaprqoovЗаместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“, последвано от заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат министри на отбраната на държавите – членки на ЕС. Форумите ще се проведат на 14 май 2019 година в Брюксел, Белгия.

Заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана“ ще започне със съвместна работна сесия на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Във фокуса на дискусиите ще бъдат развитието на институционалната рамка за координация на регионалното сътрудничество в областта на политиката за развитие и въпросите, свързани със сигурността в Западна Африка (G5 Sahel). На заседанието са поканени да участват представители на държавите от формата G5: Буркина Фасо, ЧАД, Мали, Мавритания и Нигер. 

Форумът ще продължи с работен обяд на министрите на отбраната по въпросите на сътрудничеството между ЕС и НАТО в контекста на изпълнението на декларациите от Варшава и Брюксел. Поканена за участие в дискусиите е заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер. 

По-късно същия ден министрите на отбраната в самостоятелна сесия ще обсъдят развитието на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС) и по-конкретно препоръките на Съвета към първия годишен доклад на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност за състоянието на изпълнението на ПСС. 

Срещата на министрите на отбраната ще завърши със заседание на Направляващия борд на ЕАО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани