Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради неотложни въпроси държавният секретар на САЩ отмени визитата си в Москва

[post-views]
САЩ нямали улики срещу Рияд за Хашоги

M-Pompeo

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отмени планираното посещение в Москва, за да отиде в Брюксел заради неотложни въпроси, предаде агенция Ройтерс.  Независимо от временното отлагане първият дипломат на Вашингтон ще замине за Сочи, където ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров и президента Владимир Путин, допълва агенцията.

Причина за изненадващото решение на американския държавен секретар Майк Помпео да отложи планираното си посещения в Москва, за да посети Брюксел не се посочва.

Помпео ще се срещне с високопоставени европейски лидери, с които ще обсъди Иран, както и други нележащи въпроси, съобщи агенция „Ройтерс“, която се позова на американски представител пожелал анонимност.

Посещението му в Брюксел идва в момент, когато отношенията между САЩ и Иран отново се влошиха. Само преди няколко дни Вашингтон започна да разполага стратегически бомбардировачи Б-52, самолетоносачи и противовъздушни системи „Пейтриът“ в района Персийския залив, като превантивна мярка за готвена иранска атака срещу американските интереси в района.

Иранската реакция не закъсня. Високопоставен командир заяви, че не вижда заплаха от американското военно присъствие, което ще е мишена за иранската армия.

Напрежението в Персийския залив отново ескалира, след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение с Иран и отново наложиха икономически санкции на ислямската република.

Очаква се Иран, наред със Сирия и Венецуела,  да е сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на срещата на между Майк Помпео и с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров в Сочи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани