Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката за ЕК – шестима кандидати се изправиха един срещу друг в ТВ дебат

[post-views]

european_unionОжесточен, но цивилизован сблъсък на идеи. Това са най-честите коментари след телевизионния дебат между шестимата кандидати за следващ председател на ЕК. Икономиката, глобалното затопляне, миграцията и бъдещето на ЕС бяха сред основните теми на дебата.  

Шестимата водещи кандидати на основните европейските политически партии имаха общо 90 минути телевизионно време да изложат своята визия за бъдещето развитие на ЕС, върху който тегне сянката на надигащия се евроскептицизъм. Лидерът на най-голямата парламентарна политическа  сила ЕНП Манфред Вебер е категоричен,  че  единственото решение е Европа да стане по-демократична.

Манфред Вебер – кандидат на ЕНП за председател на ЕК:

„Ако искаме да предложим отговор на надигащия се евроскептицизъм, трябва да направим Европа по-демократична. В казуса с Брекзит основното послание на твърдите брекзитъри беше връщане на суверенитета. Хората чувстват, че Европа вече не е тяхна и аз искам да променя това.

Кандидатът на ПЕС, който в момента е първи зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс смята, че Европа е длъжна да върне доверието на гражданите си.

Франс Тимерманс –  кандидат на ПЕС за председател на ЕК:

„Имаме обща отговорност да предложим работещи решения на нашите граждани, за да ги убедим да се обърнат отново към европейския проект, да обърнем взора им към предложенията на европейските партии за бъдещето.“

За кандидата на Европейските консерватори и реформатори Ян Захрадил, за да се спечели доверието на хората ЕК трябва да започне да уважава всяка една страна-членка, независимо дали е голяма или малка. За Захрадил, причина за разделението в ЕС е водената до този момент политика за бежанците. За кандидата на Зелената партия Ска Келер, един от приоритети за ЕС е борбата срещу климатични промени, която може да създаде милиони работни места.

В дебата участваха още Маргрете Вестагер кандидат на партия Алианс на демократите и либералите за Европа и кандидатът на Европейската левица Нико Куе. Как са се представители шестимата кандидати ще стане ясно до седмица, но крайното решение кой да оглави ЕК през есента, когато изтича мандата на сегашния и председател Жан Клод Юнкер, остава в ръцете на отделни държави-членки и ЕП.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани