Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски встъпва в длъжност в понеделник

[post-views]
Зеленски встъпва в длъжност в понеделник

Володимир Зеленски, който бе избран за президент на Украйна на вота през април, ще встъпи в длъжност на 20 май. Церемонията, насрочена за 10 ч. украинско (и българско) време, бе обект на спорове в парламента. Причината бе, че встъпване в длъжност след 27 май би попречило на държавния глава да изпълни намерението си да разпусне парламента и да свика предсрочни избори. Аргумент за желанието на Зеленски, победил съкрушително досегашния президент Петро Порошенко на балотажа миналия месец, е ниското доверие към депутатите.

Зеленски получи рекордните 73.22% от гласовете на балотажа. Той бе обявен за президент на 30 април, което даваше възможност встъпването да е не по-късно от края на май (30 дни от обявяването).

Президентът на Украйна има ограничено поле за действие, ако не може да разчита на поддръжката на парламента. От него зависят редица назначения като тези на шефа на службите и генералния прокурор. Следващият парламентарен вот трябва да е на 27 октомври, но петгодишният мандат на законодателния орган изтича месец по-късно – на 27 ноември. Държавният глава не може да разпусне парламента в последната половин година от мандата на Върховната рада, т.е. – след 27 май. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани