Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия въоръжава три авиополка със Су-57

[post-views]
Русия въоръжава  три авиополка със Су-57

До 2028 г. Русия трябва да има не по-малко от три авиационни полка, в които основната техника да бъдат изтребителите от пето поколение Су-57. Това е заявил президентът на Русия Владимир Путин на военно съвещание в Сочи, предава агенция „РБК“.

Освен това той е поръчал да се модернизира вертолетния парк на военната авиация. До 2028 г. в състава й трябва да има не по-малко от 100 съвременни хеликоптери Ми-28НМ. Путин е оценил високо качествата на новата руска техника. „На финален етап са държавните изпитания са многоцелевите изтребители Су-35 и Су-57. Тези машини имат уникални характеристики и са най-добрите в света“, заявил Путин на съвещанието в Сочи. 

По-рано се предвижваше в рамките на държавната програма за превъоръжаване на руската армия да бъдат доставени 16 самолета Су-57 в срок до 2027 г. Но военното ръководство на страната се е договорило с производителите за отстъпка в цената. Путин е отбелязал, че тази отстъпка е 20% и това дава възможност да бъдат закупени повече машини от висок клас. 

На 14 май Путин бе на посещение в Астраханска област и неговият самолет бе съпровождан от група от шест Су-57. 
Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение. Разработен е от Обединеното конструкторско бюро „Сухой“. Точните характеристики на самолета са пазят в тайна. Известно е, че той може носи въоръжение от клас „въздух-въздух“ и „въздух-земя“. От февруари 2018 г. изтребителите Су-57 бяха изпратени в Сирия за изпитване в бойни условия. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани