Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски хлапак покорява спринта

[post-views]
Американски хлапак покорява спринта

Американският ученик Матю Болинг отново изуми с резултат в спринта. 18-годишният спринтьор спечели състезание в Тексас с постижение от 10,13 сек на 100 м. Така той подобри 29-годишния ученически национален рекорд.

По-рано тази година за Болинг се заговори, след като той спря хронометрите на 9,98 сек, но с изключително силен попътен вятър, който попречи постижението му да влезе в официалните регистри.

„Погледнах вятъра преди състезанието и той беше 1,3 м/сек. Защото след миналата седмица всичко беше ОК, вятърът не беше в рамките и неща от този род. Така че сега мислех – точно така, трябва да изляза и да дам бързо време днес. Не се надявах на сериозни рекорди. Както в скока на дължина – просто направих два скока, защото исках да си почивам, тъй като имах толкова много дисциплини. Просто си свърших работата и донесох възможно най-много точки за отбора си.”, скромничи Болинг.

Специалистите отвъд океана обаче предсказват бляскаво бъдеще на хлапето, още повече че след олимпийската титла на британеца Алън Уелс от 1980 г. нямаме бял шампион в късия спринт.

В същото време европейският шампион Арманд Дуплантис стана първият състезател в овчарския скок в историята, който преодолява 6,00 м на колежанско състезание. Той спечели златния медал на шампионата на Югоизточната конференция във Файетвил с точно 6,00 м. 19-годишният швед се справи с 5,45 м и 5,63 м от първите си опити. Това му беше достатъчно да си осигури първото място. След това световният рекордьор за юноши скочи от първи опит 5,81 м, а с 6,00 м се справи от третия път.

Така той подобри предишния колежански рекорд, който беше 5 м на Лорънс Джонсън и бе поставен през 1996 г. – три години преди Дуплантис да се роди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани