Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да научим децата да четат български автори

[post-views]
Да научим децата да  четат български автори

3_ 21 fеst_Balet Barbi – Г-жо Петрова-Василева, кои са най-ярките и впечатляващи моменти от историята на фестивала, които откроявате?
– Вече 21 години националният фестивал реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги от различни страни, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето в новата информационна среда на електронни медии и достъп до огромни информационни ресурси, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ е стимул за развитие на писането и публикуването за деца, както и на развитие на детската илюстрация. 
– Най-новото, което включвате през настоящата 2019?
– Тази година фестивалът разширява обхвата  на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и а7_21 fest_Karaqncheva vrychvaнимацията. 21-вото издание на фестивала със съдействието на водещи компютърни фирми беше домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и организиране на майсторски клас по илюстрация и комикс за млади художници, воден от известния български художник Петър Станимиров, бяха представени иновациите, свързващи печатния свят с дигиталната вселена. За пръв път тази година бе проведен и майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор  младата българска писателка Петя Кокудева. В работата му се включиха отличени участници в тазгодишния Национален литературен конкурс „Да уловиш звезда”. В програмата бяха включени и интерактивни игри, представяне на нови издателски проекти, интересни изложби. 
– С какво е интересна темата на тазгодишната кръгла маса?
– Една от големите заслуги на фестивала е ежегодното провеждане на кръгли маси с международно участие по проблемите на детската книга и детското четене. Тази година научният форум бе на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Целта е да се отговори на въпроса защо фантазията е толкова важна за малките читатели и как детската литература чрез множество фантастични светове може да обясни на децата заобикалящия ги свят със системата от връзки и взаимоотношения в него, както и да се анализира ролята на хумора като инструмент за създаване на траен интерес към четенето. Представени бяха 16 доклада, които са издадени в сборник на български и английски език и ще бъдат разпространени в страните от ЕС. 
– Вие посочвате, че Българската армия е сред приятелите на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Разкажете за това. 
– Взаимоотношенията на РБ „Сава Доброплодни” с поделенията на Българската армия традиционно са много добри. Като основна обществена библиотека на територията на Сливенски регион във фондовете ни ежегодно постъпва литература по военно дело за нуждите на военнослужещите. След откриването на военната база в „Ново село” в библиотеката се предлага литература на военна тематика на български и на чужди езици. Библиотеката е партньор и при представяне на книги и организиране на тържества по повод юбилейни годишнини от военната история на България. Активно се работи и за организиране на съвместни инициативи със запасното войнство. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани