Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сливен стана столица на изкуството за деца

[post-views]
Сливен стана столица  на изкуството за деца

Валерия Тодорова 
5_21 fest_krygla masaНационалният фестивал на детската книга е културно събитие, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Той се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, и тази година се проведе от 8 до 10 май под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен Стефан Радев.
Националната награда „Константин Константинов” тази година се присъжда в  категориите: „Автор“ – на Елена Павлова, „Илюстратор“ – на художника Виктор Паунов, „Издателство“ – на Ателие за българска детска литература „Горната земя”. За първи път се присъжда и награда за писател, определена чрез детско жури, и тя е за писателя Явор Цанев. 
В концертите, съпътстващи фестивала, уч1_ 21 fеst_voennoslujeshtiастваха състави от военните клубове на Сливен и Айтос. Много аплодисменти получиха възпитаниците на клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен Клуб (ВК) – Сливен, с ръководител Елена Пеева, на акробалет „Тиара” към ВК – Айтос, с ръководител Златина Колева и на балет „Барби” към сливенския ВК, с художествен ръководител Силвия Терзиева.  
На вечерните концерти сред публиката имаше военнослужещи и цивилни служители от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, които бяха тук заедно със своите деца. Двама от тях, капитан Димитър Зайков и неговата съпруга младши сержант Красимира Зайкова, придружаваха дъщеря си Иванина Зайкова и детето на свой колега – Стейси Шахъмова, които са в състава на Балет „Барби” към ВК – Сливен. За момичетата фестивалът е част от хубавото и стойностно многообразие на детството, а участието им в балета е едно от любимите им занимания. 
Сред голямата пъстрота и празнична наситеност на фестивала бяха карнавалното шествие, изложбите, наградите в конкурси за детско творчество, срещите с писатели, творческите работилници, спектаклите „Хитър Петър” на театър „Хенд”, „Оттук-оттам“ на Театър „Трио“ и „Котаракът в чизми” на театрална къща „Мариета и Марионета”. Във връзка с тази пълнота на изявите доц. д-р Младен Енчев от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” посочи: „В Сливен се провежда единственият фестивал в България, на който хората, работещи в сферата на изкуствата за деца – писатели, поети, илюстратори, издатели, театрали, изследователи на творчеството за деца – могат да се срещнат с малките читатели, да разговарят, да се вгледат в детските очи.”
По-подробно за фестивала разказва директорът на РБ „Сава Доброплодни” д-р Росица Петрова-Василева.

Най-ново

Единична публикация

Избрани