Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След референдум Швейцария затяга оръжейния контрол

[post-views]
Нова Зеландия забранява продажбата на автомати и полуавтоматични оръжия

5-es-orujiaШвейцарците подкрепиха на референдум предложените от правителството по-строги правила за огнестрелни оръжия в страната. Промяната има за цел да унифицира швейцарското законодателство с регулациите на ЕС, за да може Берн да остане част от  шенгенската свободна зона.

Референдумът е барометър за одобрението на швейцарците към ЕС, коментират някои медии. До вота се стигна след влизането в сила на новата европейската директива за огнестрелните оръжия.  Според предварителните резултати близо 64 процента от гласувалите са подкрепили промените в закона за продажбата и притежанието на огнестрелни оръжия. Независимо, че страната не е член на ЕС, тя е част от европейската безвизова зона, в която влизат 26 страни. Това стана и опорна точка на правителство по време на предизборната кампанията за референдума, като акцентът беше поставен именно от ползите на членството в Шенген. Швейцария има сред най-либералните закони за продажбата на огнестрелни оръжия в света и почти се доближава до САЩ, защото и в двете страни е разрешена свободната продажба на автоматични и полуавтоматични оръжия.

Европейската директива забранява или огранича купуването на автоматични или полуавтоматични, като в същото време задължава  всеки собственик на подобно оръжие да го регистрира в общоевропейската база данни.

Според ЕС подобна регулация е вид превенция срещу нови терористични атентатите като тези в Париж и Брюксел през 2015 и 2016 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани