Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца играят на войници

[post-views]
Деца играят на войници

Огромен интерес към експозицията на НВИМ

5-sliven-deca-tankПри огромен интерес премина европейската Нощ на музеите в Националния военноисторически музей (НВИМ).  Времето се случи топло, без дъжд, огромна луна изгря над София. Този път посетителите не бяха стимулирани от организаторите да събират печати от няколко обекта. Това водеше до истерия мераклиите, които преследваха наградите от томболата да препускат, за да си подпечатат талоните. Сега дошлите във Военния музей се разхождаха спокойно из алеите, спираха се да прочетат поясненията по табелите към експонатите, коментираха, снимаха се до танкове и самолети, смееха се. С една дума празник. Особено за децата.

Ваня Недевска е довела 8-годишната си дъщеря Нелина и нейната приятелка Велизара. Вниманието им грабна легендарния трабант на Соломон Паси, с който той вози шефа на НАТО, когато влизахме в Алианса. Ваня работи в поделение на Съвместно командване на силите. Според нея 
децата тук преживяват много емоционално експонатите 
„Влече ги, идват не за пръв път, отново и отново. Водила съм ги и в моето поделение в Деня на отворените врати. Малко от техниката сме видели тук, но ще обиколим, ще си направим снимки. Очакваме и концерта на Духовия оркестър на Сухопътни войски. Малката Нелина е раздвоена каква да стане като порасне – фризьорка, военен или маникюристка. „Но ако съм военна, мисля да стана шефка… да де,.. командир. Харесвам всички неща тук, гледала съм ги на филми, чела съм книнижки, но не и така наживо. При мама съм виждала машини, но не и самолети…”
За Петя Савова е важен прочитът на българската история. „Моят съпруг е старши сержант в танковата бригада на Горна баня, от 20 години е в армията.” А дъщеричката и Велизара е особено въодушевена: „Искам да стана пилот. Най-интересни са самолетите. Имам хубава звезда…”
За третокласника Адриан Даскалов, хит са танковете. „Гледал съм филми на битки с танкове. Учили сме за сражения по история. Порасна ли, ще стана шофьор като баща ми…” С баща му Светослав Даскалов идват от Пазарджик специално заради музея. Светослав е бил мотострелковак в Девин. В казармата учил за радист и са му останали само хубави спомени. „Ходил съм в подобен музей в Германия – с много немски и всякакви машини. От  самолетите – Ту-134, тези острите, дето ги свалиха от въоръжение… Хубаво е и тук да ги видя. Идвам в София за пръв път. В нашия край има такава традиция – в центъра на с. Бъта има оръдие – голямо, с нарези като тези тук. В други села имат самолети  и военни трофеи…”
Във вътрешния двор е голяма навалица chestvane-v-sliven-deca
– посетителите на редички ровичкат в квадратни кутии. Диана Костова, директор на Дирекция „Връзки с обществеността”, пояснява: „Инициативата сме нарекли „Мистерия в кутия” –  в 5 различни кутии има по един предмет, посетителите трябва да го познаят на приложение, качено на сайта на музея. Предметите не са случайни, всеки един от тях отвежда към експонати от предстоящата най-нова изложба, която музеят ще открие в Пловдив на 30 май като част от събитията на Европейската столица на културата. Имаме и други изненади. Предстои в лятното кино под открито небе в парка на музея да бъдат излъчени 2-ра и 3-та част на филмите „Помни войната” на Мария Цветкова и филмът на Татяна Пандурска, посветен на ген. Владимир Вазов. Посетителите могат да видят и най-новата ни изложба – „На борда на флотската история”, посветена на 140-ата годишнина от създаването на ВМС. Тя проследява развитието на ВМС от създаването през юли 1879 г. до наши дни със снимки, отличия, униформи, предмети от княжеската яхта „Александър”, която е купена за целите на Дунавската флотилия.” 
Малко по-надолу хората вече са се наредили амфитеатрално – срещу тях са  строени с бляскавите си инструменти музикантите от  Представителния  духов оркестър на Сухопътни войски. Диригентът старши лейтенант Тодор Пенков дава знак и музиката изпълва целия двор. Репертоарът е разнообразен –  забавна музика, маршове, фолклорна, джаз. Освен инструменталистите се изявиха и страхотни певци. Солисти бяха старши сержантите Павлин Петков, Аксиния Йорданова, Марин Кирчев, Божидар Прахов. Овациите бяха придружени с танци, хора, импровизации – и най-щастливи пак бяха децата.
Според Стоил Иванов, дошъл заедно с дъщеря си, четвъртокласничка, двете пиеси накрая  били особено вълнуващи. „Обичам духовите оркестри, помня времето, когато често свиреха по градините. Военните оркестри създаваха приповдигната, празнична атмосфера…” Тук е заради Стефани, дъщеря си – да види нещо различно от всекидневното. Често й разказвал за службата си в армията. И на Стефани й харесват преди всичко танковете и самолетите.
Организаторите бяха приготвили изненада – гостите да станат част от знакови събития в историята. На уголемен фотос можеха 
да запечатат лицата си редом до Левски и героите от Втората българска легияdeca-voenni
 А на друг – да станат част от откриването на парк-музея на бойната дружба във Варна редом с цар Борис III и царица Йоанна.
Младен Марков е тук с 5-годишния си син Момчил. Не идват за пръв път, самият Младен е бил донаборник и го смята за един от щастливите си житейски моменти. „Службата ми беше към ВВС – метереолог, в базата на с. Крушовица. Синът ми разглежда с интерес, тази емоция трябва да се подклажда. А приятелят на Момчил Илеан Стоянов, също на 5 г., се обажда: „Аз също обичам танковете. Гледали сме филми за войната и като пораснем, ще станем войници. И ще маршируваме…”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани