Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С кларинет и четка

[post-views]
С кларинет и четка

DSC04946Музиката е цветове и цветовете са музика, заявява старши сержант Велислава Пежгорска от Представителния духов оркестър на ВВС, открила първата си самостоятелна изложба 

Не е нужно да си професионалист, достатъчно е да имаш вътрешния заряд, усещането, че можеш да го направиш. И да получиш подкрепата от хора, които вярват в теб. Така обосновава откриването на своята първа самостоятелна изложба в галерия „Арт Муза” в София старши сержант Велислава Пежгорска, наречена предизвикателно от нея „Два свята”. Авторката бе представена от галеристката Нина Климукова. Самата Велислава показа високото си ниво на владеене на любимия си музикален инструмент –    кларинета, а на пиано я съпровождаше Ани Тошкова.
Родена съм в Ловеч и там завърших средното си образование. Като малка започнах да свиря на пиано при един много добър преподавател. И щях да ставам пианистка. Но в града имаше младежки духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки и аз започнах да свиря в него на кларинет. Пътувахме често в чужбина. Даже може да се каже, че аз съм една от първите жени кларинетистки у нас. Сега вече има много. Имах възможността да се обучавам при много добри преподаватели, които ме подготвиха и веднага започнах да уча в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, връща се назад във времето Велислава Пежгорска.
Завършила е бакалавърска степен със специалност „Педагогика на обучението по музика”, а след това е специализирала кларинет – инструментал. Магистратурата й е била при професор Петко Радев, най-голямото име на този инструмент, и то не само в България.  
И вместо да започне музикална кариера, през януари 2004 г. Велислава постъпва като… войник в 4-та артилерийска бригада в Асеновград, сега полк. Участва в редица музикални изяви и в един Преглед на художествената самодейност получава предложение да работи в оркестъра на Карловската 61-ва Стрямска бригада. Така приключва нейната 6-месечна кариера на химик разузнавачDSC07189
В продължение на 3 години и половина е пътувала всеки ден от Пловдив до Карлово и обратно. Диригентът на оркестъра кларинетистът капитан Анатолий Габров е вдигал непрекъснато нивото на музикантите и е разнообразил репертоара им.
През октомври 2007 г. Велислава постъпва в Представителния духов оркестър на ВВС в Пловдив, в който имало вакантни места, и вече 12 г. е в него. Сега диригент е майор Михаил Младенов. Колективът е много добър. Стилът на оркестъра и музиката, която той свири, зависи от диригента, какво той харесва и налага, както и в каква посока иска да се развива. Майор Младенов има нови идеи, обича филмовата музика, експериментира със солисти, отбелязва старши сержант Велислава Пежгорска.
Но нека се върнем към изложбата, към  другия от двата свята на музикантката. Предпочела е да бъде представена в София, показала е 31 картини, към които е имало подчертан интерес. Ще има и закриване на тази изложба, а следващата ще бъде в Пловдив.
Винаги се е увличала по рисуването. Но защо по-рано не се е отдала на него? Възпирана е била от това, че няма академично образование, че не е учила как се рисува… Но като имаш вдъхновение, можеш да сътвориш нещо, независимо дали си учил или не. И сега в тази по-зряла възраст се осмелих да рисувам, запалих се и не съм спирала да рисувам. И всяка картина според мен става все по-добра и по-добра, споделя Велислава.
Вижда в музиката и рисуването много сходни неща, винаги е имала това усещане, но като че ли сега се проявява. Защото музиката е цветове и цветовете са музика 
Художници ми казват, че рисувам музикално, че има много музикални елементи в картините ми, които аз после почнах да виждам. Мисля, че всички изкуства се допълват. Всяко едно изкуство дава своето място в общата гама, продължава старши сержант Пежгорска. 
Определя изложбата като изява на нейната същност. Не разделя двете изкуства, защото те са като едно цяло, допълващи се. Казва, че музиката изисква сериозна подготовка и отдаденост, още повече че свири в оркестър. Докато при рисуването е сама със себе си и може да изразява повече себе си. И заключава –  рисувам за удоволствие, това ми дава голяма свобода и не съм в конкретни рамки. 

DSC05855Майор Михаил Младенов – диригент на Представителния духов оркестър на ВВС  в състава на 3-та авиобаза: Скрит талант
В оркестъра сме изненадани, че имаме такъв скрит талант – освен като музикант старши сержант Велислава Пежгорска се изяви и като художник. Не съм присъствал на откриването на изложбата. Като музикант тя си изпълнява перфектно задълженията във военния оркестър, много добра е, мога да кажа това със сигурност, тъй като кларинетът е и моят инструмент. По какво си приличат музиката и живописта? В различните изкуства има много общо – всички произведения, независимо дали са музикални, картини, или поезия, са отражение на действителността, на епохата, в която живеят творците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани