Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрия се освобождава от Партията на свободата

[post-views]
Австрия се освобождава от Партията на свободата

image-1428987-1200_amp_4x3-duaw-1428987Юли 2017 г. Голяма снежнобяла вила в баровския испански курорт Ибиса, наета за 1000 евро на вечер. В хола на къщата седят Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на австрийската Партия на свободата, който след няколко месеца ще стане вицеканцлер на Австрия, Йохан Гуденус, доверен човек на Щрахе, който ще оглави парламентарната група на партията, съпругата на Гуденус, която е от сръбски произход, и млада дама, представяща се за племенница на руски олигарх, която споменава, че иска да се премести във Виена и да инвестира в Австрия „някакви си” 250 млн. евро. Проблемът е, че тези пари не са придобити по съвсем легален начин. Обсъжда се как двамата политици ще помогнат на дамата да развие успешен бизнес в Австрия, но преди това тя ще допринесе за спечелването на предстоящите парламентарни избори от Партията на свободата. 

Всичко това може да бъде видяно и чуто в запис, разпространен в края на миналата седмица от германското списание „Шпигел” и в. „Зюддойче цайтунг”. Не е ясно кой е направил записа и кой го е подхвърлил на медиите, но неговото съдържание е, меко казано, скандално. Щрахе предлага на богатата рускиня да купи най-големия австрийски таблоид „Кронен цайтунг” и моментално да промени неговата редакционна политика, като „покаже вратата” на няколко водещи журналисти, на мястото на които Партията на свободата ще доведе свои хора. В дългосрочен план целта на Щрахе е да създаде в Австрия „медиен ландшафт по модела на Виктор Орбан” т.е. контрол на една партия над повечето вестници и телевизии, какъвто вече е установен в Унгария. 

Но може би най-скандално е обещанието, че срещу тази медийна услуга богатата рускиня ще получи крупни обществени поръчки, когато Партията на свободата влезе във властта. И всичко ще бъде в съответствие с австрийските закони, подчертава подпийналият Щрахе. Любопитно е, че на мнимата племенница на олигарх са обещани поръчките, изпълнявани дотогава от крупния строителен концерн „Щрабаг“, в който един от двамата най-големи акционери е руският милиардер Олег Дерипаска, който е близък до Кремъл и затова попадна в санкционния списък на САЩ. 

Освен това Щрахе обяснява, че известни австрийски богаташи даряват пари на партията му или поне са обещали да го направят през специално създадена фондация, чрез която се заобикаля законовата забрана за големи дарения за политиците. 
Съществуването на политическа корупция едва ли е новина, но в случая все пак не става дума за някоя бедна африканска страна с диктаторско управление, а за Австрия – богата европейска държава с добре функционираща демокрация и дисциплинирано законопослушно население. Поради това появата на компрометиращото видео моментално сложи край на политическата кариера на Щрахе. Той излезе с гузно обяснение, че във въпросната вечер в Ибиса бил пиян и „се правел на мъж“ и подаде оставка от всички заемани постове. Същото стори и Йохан Гуденус. Канцлерът Себастиян Курц обяви, че неговата Народна партия прекратява коалицията с Партията на свободата и след консултации с президента Белен бе обявено, че през септември ще има предсрочни избори. Курц обаче поиска незабавната оставка на вътрешния министър Хербет Кикъл, което разгневи неговата Партия на свободата и тя оттегли всичките си министри. 

Скандалът със записа от Ибиса предизвика политически трус не само в Австрия, но в цяла Западна Европа. Всички се питат кой е заложил капана на Щрахе и защо скандалното видео излиза точно сега. Най-близко до ума е, че таймингът е избран така, че да повлияе на резултата от изборите за Европарламент, които са този уикенд. Партията на свободата е част от паневропейската формация Европа на нациите и свободите, в към която принадлежат и френското „Национално движение“ на Марин льо Пен, и италианската „Лига“ на Матео Салвини. Те се надяваха след изборите да успеят да формират третата по големина група в Европарламента. 

Другият вариант е Щрахе да е ударен от австрийските и/или германските тайни служби. Ако през 2000 г. първото влизане на Партията на свободата във властта предизвика санкции на останалите тогавашни 14 членки на ЕС срещу Австрия, то през 2017 г. ситуацията в Европа вече бе съвсем друга и остра реакция от Евросъюза нямаше. Щрахе влезе в правителството като младши коалиционен партньор на младока Курц (той е роден през 1986 г.), но успя да вземе целия силов блок – министерствата на вътрешните работи и на отбраната, а също така и на външните работи, и на транспорта. Австрийските разузнавателни служби изпаднаха в деликатна ситуация – те изведнъж се оказаха под командването на политици, които доскоро са разследвали за връзките им с крайнодесни и неонацистки движения. Освен това Партията на свободата не крие тесните си връзки с Русия и дори има споразумение за сътрудничество с управляващата в Москва „Единна Русия“. По отношение на Крим, Донбас и антируските санкции хората на Щрахе повтарят като ехо кремълските пропагандни тези. 

Много скоро след влизането на Партията на свободата в правителството западните разузнавателни служби престанаха да обменят информация с австрийските си колеги, защото се опасяваха, че секретните сведения изтичат към Москва. Наскоро лично шефът на германското разузнаване Томас Халденванг заяви в Бундестага, че снема доверието си от разузнаването на Австрия заради опасения, че чрез министъра на Партията на свободата се осъществява изтичане на информация към Русия. 
Записът от Ибиса хвърли светлина върху най-мрачните ъгли на австрийската политика. Мнозина граждани на страната, които преди бяха склонни да гласуват за Партията на свободата, сега изтрезняват. Формацията на Щрахе се оказа фокус на всички най-нелицеприятни явления в австрийската политика – симпатиите към неонацистите, безочливата корупция и връзките с чужда сила, която е потенциална заплаха за националната сигурност. Сега предстои пречистване, което може да засегне не само Партията на свободата, но и канцлера Курц и да преобрази австрийската политическа сцена. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани