Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа след изборите за ЕП

[post-views]
Евродепутати ще обсъдят обстановката в България

EU -Parlament

Европа избра бъдещия си ЕП. Според предварителните данни големите победители от вота, който се проведе в отделните страни-членки от 23 до 26 май, са либералните, зелените и националистическите партии. За сметка на тях основните политически семейства, като Европейската народна партия и Прогресивният алианс на социалистите и демократите се представиха по-слабо, като  с това загубиха доминиращата си позиция в ЕП.

Основните коментари след изборите за европейски парламент е рекордно високата избирателна активност, която средно за Европа  е била малко над 50 процента. В сравнение с предишните избори тя е била 42,6 на сто. Най-голям интерес от вота е регистриран в Белгия, където до урните са отишли над 80 процента, а най-слабият интерес е регистриран в Словакия с под 24 на сто.

Независимо от загубата на 38 места в предишния парламент ЕНП, в която членува и партия ГЕРБ, остава най-голямата политическа сила с 179 депутати.  Прогресивният алианс на социалистите и демократите, в която влиза БСП, запази традиционното си второ място с 150 депутати, за сметка на 186 преди. Големите победители са зелените и либералните партии, като Алиансът на либералите и демократите за Европа ще са трета най-голяма политическа група с 107 места, а четвърти ще са Зелените-Европейски свободен алианс с 67 места.

Очакванията за добро представяне на анти-европейските и националистически партии не се оправдаха, независимо от успеха на френския Национален фронт на Мари Льо Пен и  „Лигата“ в Италия на Матео Салвини, които успяха да се класират първи в родните си страни. С най-голям интерес се следеше вота във Великобритания, където големият победител се оказа новосформираната партия „Брекзит“ на най-големият евроскептик Найджъл Фараж, следван от Либерал демократите, които искат нов референдум за излизането на страната от ЕС. Вотът се оказа катастрофален за двете най-големи политически сили Консервативната и Лейбъристката партия, които продължават да губят обществена подкрепа, заради неспособността да приключат процеса по излизането на страната от ЕС, което трябваше да стане още на 29 март.

Като обобщение – следващият ЕП ще остане проевропейски настроен, но с променен баланс на силите, в който по-малки политически семейства ще имат решаващата дума.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани